Dubanský Radoslav - Životopis

Narodil se v roce 1947. Odmaturoval v roce 1965 a rok poté byl přijat na DAMU, obor herectví u prof. Miloše Nedbala, kterou ukončil v roce 1970. Působil v experimentálním divadle radar, které bylo zrušeno na zásah tehdejší moci. Díky svému účinkování v protisovětském a protiokupačním divadelním pásmu "Nedozpívanej hit", hraném v r. 1968 v Radaru a ve Viole a později díky svým nekompromisním postojům k tehdejší realitě, se stal střídavě zakazovaným a občas někde "trpěným" umělcem.
V roce 1973-4 působil též v České televizi jako moderátor, než byl opětně "zakázán". V náhradních povoláních po roce 1974 pracoval brigádně jako topič, noční hlídač nebo pomocný dělník na stavbě.
ještě v sedmdesátých letech napsal celkem tři scénáře, které se však nehodily do tehdejšího kulturně-politického klimatu a tak zůstaly nenatočeny. Působil v divadle pro děti jako autor, herec a písničkář. Napsal, zrežíroval a odehrál čtyři pohádky pro děti s vklastními písněmi, z nichž některé dosáhly přes sto repríz. V 80. letech měl vlastní pořady v rozhlase, účinkoval v několika filmech a textoval písně rockových skupin. Napsal svou první knížku pro děti Alkoholka, had Stress a čaroděj Jógóm.
V roce 1996 založil občanské sdružení "OLD CITY", které si kladlo za cíl "vytváření uměleckých projektů s dopadem na rizikové jevy společnosti", a stal se jeho prezidentem. Divadelní hra pro děti FET byla dalším, již pátým dramatickým dílem, které sám napsal a opět i sám režíroval. Dočkala se odehrání několika stovek repríz.
Radoslav Dubanský zemřel v roce 1999.
 
Vytvořil: ota61
Upravil: ota61
Zdroj: z knihy Alko-holka, had Stress a čaroděj Jógón

'Životopis autora Dubanský Radoslav'
Dnes je 20.04.2024
Před 74 lety se narodil(a) Junek Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno