Nečas Ctibor - Životopis

Prof. PhDr. Ctibor Nečas, DrSc. - historik
se narodil 26. 7. 1933 v Rakvicích, okres Břeclav. Po maturitě na klasickém gymnáziu studoval historii na Masarykově univerzitě v Brně a jagellonské univerzitě v Krakově. Působil jako učitel na ostravských středních školách a jako odborný asistent na pedagogických institutech v Ostravě a v Brně. Učitelské povolání završil na Filozofické faktultě univerzity v Brně, kde je od roku 1992 profesorem obecných dějin. Ve vědecko-výzkumné práci se zabývá dějinami Romů se zvláštním zřetelem k romskému holocaustu, o němž napsal řadu odborných statí a knih.
Profesor Ctibor Nečas se zabývá především historií, a proto si nepřipadá být povolán k tomu, aby se vyslovil k současnému postavení romského etnika v České republice. Domnívá se přitom, že kdo najde recept na bezproblémové soužití Čechů s Romy, ten si zaslouží Nobelovu cenu. To velmi jasně vyjadřuje, jak profesor Nečas dnešní společný život Čechů a Romů vidí.
Ve svém pedagogickém a odborném působení se zaměřuje na politické dějiny 19. a 20. století, především na vztah české politiky k Balkánu, dějiny bankovnictví a dějepisectví; trvalým a intenzivním zájmem je u něj historie Romů a romského holokaustu. K jeho nejvýznamnějším publikacím patří knihy Romové na Moravě a ve Slezsku 1740–1945 (Matice moravská, Brno 2005), Holokaust českých Romů (Prostor, Praha 1999) a desítky zásadních a podnětných článků v Časopise matice moravské, Dějinách a současnosti, Vlastivědném věstníku moravském, Jižní Moravě, Českém lidu, Bulletinu Muzea romské kultury a sbornících brněnské a olomoucké univerzity.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: romove.radio.cz + cdk.cz

'Životopis autora Nečas Ctibor'
Dnes je 28.03.2024
Před 105 lety se narodil(a) Brandel Marc
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno