Gössel Gabriel - Životopis

nar. 1943 , Překládá z angličtiny a němčiny.   Sběratel starých desek a zvukových přístrojů. Vydal knihy Fonogram, Fonogram 2
"Naším tématem není Fonogram, ale vy - jeho autor. A to, že jste se podílel na činnosti disentu, by posluchače a čtenáře Fonogramu mohlo zajímat.
"Podílet se na činnosti disentu" - to je hodně nadnesená formulace. Ve skutečnosti jsem se s Janem Lopatkou, Andrejem Stankovičem a dalšími lidmi podílel pouze na vydávání samizdatové edice Expedice. Měl jsem na starosti vazbu jejích knih. Vyplývalo to z toho, že jsem byl tenkrát zaměstnán v papírně. Trošku víc se o tom budou moci dozvědět diváci České televize v jejím připravovaném několikadílném cyklu Dějiny samizdatu, na kterém spolupracuji.
Jaká je vaše původní profese?
Mám maturitu na papírenské průmyslovce a v devětašedesátém jsem začal dálkově studovat Vysokou školu chemicko-technologickou. Tehdy jsem měl ještě především ambice profesní. Pak ale přišla normalizace, práce na směny, rozvod... Navíc se vyskytly ony zmíněné problémy se Státní bezpečností a papírenský závod, ve kterém jsem pracoval, mi přestal poskytovat studijní volna, takže jsem školu nedokončil. Do počátku osmdesátých let jsem pracoval jako technik. Od té doby jsem na volné noze a překládám. Pravda ovšem je, že i když se sběratelstvím neživím, vidím v něm svou seberealizaci a věnuji mu dost času. " (Z rozhovoru Týdeník rozhlas 44/ 2001))
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: radioservis-as.cz/archiv01

'Životopis autora Gössel Gabriel'
Dnes je 26.04.2024
Před 183 lety se narodil(a) Zeyer Julius
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno