Caldwell Erskine - Životopis

Erskine Cadwell byl americký prozaik a publicista.

Erskine Caldwell se narodil v rodině misijního kazatele, se kterým cestoval po USA a zejména po jižních částech země. Tady doplnil své poznání nesčetných lidských typů a osudů.
Prošel četnými zaměstnáními, které mu v době ekonomické deprese umožnily pohled do nejpodivnějších a nejhroznějších osudů, přezíraných jinými spisovateli.

Od třicátých let se Erskine Caldwell věnoval literární tvorbě a publicistice. Jako reportér poznal mnoho zemí, mezi nimi Československo. Za 2. světové války byl válečným zpravodajem v Sovětském svazu.

Ve třicátých letech byl Erskine Caldwell nejvíce cenzurovaným autorem, jeho díla byla mnohokrát soudně stíhána pro údajnou obscénnost. Ze všech procesů vyšel autor vítězně.
Ve čtyřicátých letech již patřil k nejprodávanějším americkým autorům.

V roce 1960 byl Erskine Caldwell navržen na Nobelovu cenu, v roce 1984 byl zvolen do padesátičlenné Amrické akademie umění a literatury.

Erskin Caldwell napsal dvacet pět románů, sto padesát povídek a dvanáct nebeletristických děl. Jeho knihy byly překládány do čtyřiceti tří jazyků. Je zakladatelem tzv. paperbackových vydání.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: spisovatelé.cz

'Životopis autora Caldwell Erskine'
Dnes je 24.04.2024
Den 37. výročí úmrtí Kovanda Zbyněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno