Johnson Eyvind - Životopis

Eyvind Johnson (* 29. července 1900 – 25. srpna 1976) byl švédský spisovatel, nositel Nobelovy ceny za literaturu za rok 1974 společně se svým krajanem Harry Martinosem.
Za román Hans nådes tid (Za časů jeho Milosti) mu jako prvnímu byla v roce 1962 udělena cena Severské rady za literaturu.
Je po něm pojmenovaná Cena Eyvinda Johnsona.
Eyvind Johnson byl švédský romanopisec a novelista, jeden z nejznámějších severských spisovatelů 20. Století. Nositel Nobelovy ceny za literaturu, která mu byla udělena v roce 1974: „Za vypravěčské umění, které širokým rozhledem objímá země a věky ve službách svobody“.

Eyvind Johnson pocházel z velmi skrovných poměrů. Měl jen málo možností navštěvovat školu a to do svých 13 let již jako sirotek. Poté odešel od příbuzných a v různých zaměstnáních se sám staral o vlastní živobytí. Přitom se svou pílí, vytrvalostí, sebevzděláváním a poznatky z cest stal jedním z nejlepších znalců evropských dějin, zejména antiky. Ve Stockolmu se později připojil k socialistickému hnutí a k moderním literárním proudům.

Zážitky z dětství a mládí v něm utvrzují potřebu usilovat o spravedlnost a humanitní ideály, které prostupují celé jeho dílo a které se prakticky projevily, když se snažil morálně i hmotně podporovat během války uprchlíky před nacismem, hlavně z Norska.

Nobelova cena z roku 1974, kterou Johnson získal spolu s básníkem Martinsonem se vinou některých neuvážených kritických výroků, stala jeho osobní tragédií a podle Martinsona uspíšila jeho smrt.

Svědectvím o vývoji a uměleckém růstu Eyvinda Johnsona je jeho autobiografický čtyřdílný román:
Román o Olofovi – 1934 – 37, (česky první díl Čtrnáctý rok – 1935).

Události z bájného středověku:
Břehy a příboj - (č. 1967), u nás v roce 1991 ji připravil jako dramatizaci brněnský rozhlas.

Ze středověku:
>b>Za časů jeho milosti (č. 1977)

Z dob novějších:
Sny o růžích a ohni (č. 1982)

Z novelistické tvorby:
Sedm životů – 1944
Muž z Aitólie – u nás známá Homérova podoba jako výsledek autorovy básnické vize.

Další český překlad:
Po všechny dny života – 1969
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + spisovatelé .cz

'Životopis autora Johnson Eyvind'
Dnes je 20.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Procházka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno