Sachsová Nelly - Životopis

Básnířka, překladatelka, dramatička. Nelly Sachsová vlastním jménem Leonie Sachsová  byla německá spisovatelka, jejíž dílo bylo spjato s židovskými literárními tradicemi a s osudy židovského lidu. V roce 1966 obdržela spolu s Š. J. Agnonem Nobelovu cenu za literaturu.
Nelly Sachsová se narodila jako jediné dítě v kultivované rodině židovského továrníka. Vystudovala Vyšší dívčí školu. Sama začala v sedmnácti letech psát básně. V patnácti letech si začala dopisovat se Selmou Langerlöfovou, jejíž dílo velmi obdivovala. Tento písemný styk trval téměř třicet pět let. Ve třicátých letech byla šikanována ze strany nacistických bojůvek.
Počátkem druhé světové války byla celá její rodina včetně manžela a otce internována v koncentračních táborech. V roce 1940 ji spolu s matkou propustili po intervenci dlouholeté přítelkyně Selmy Lagerlöfové a za pomoci člena švédské královské rodiny. Utekla před nacisty do Švédska a do Německa se již nikdy nevrátila. Její rodina v koncentračním táboře zahynula.
Nelly Sachsová manuelně pracovala, ale překládala i moderní švédskou lyriku do němčiny. V roce 1953 získala švédské státní občanství, do Německa se však bála vrátit. Teprve po letech byla její díla tištěna i v Německu a byly jí přiznány literární ceny. Ve vyšším věku trpěla nervovou chorobou.

V roce 1966 byla Nelle Schasové udělena Nobelova cena za vynikající lyrická a dramatická díla, která interpretují osud Izraele.

Dílo Nelly Sachsové:

Dílo Nelly Sachsové je spjato s židovstvím. Její trpká lyrika, která je bohatá na metafory, vyjadřuje smutek nad ponížením člověka, ale i důvěru v základní nábožensko - mystické zákony. Navazuje na poezii žalmů.

Poezie:
Legendy a povídky - 1921, první autorčina básnická sbírka, kterou vydala za pomoci S. Zweiga. Obsahuje melanchonické básně s motivy ze světa přírody a hudby.

V obydlích smrti - 1947, básně této sbírky vznikaly v letech 1943 - 1944. Jsou plny bolesti, žalozpěvem nad týraným národem.

Francouzským surrealismem jsou ovlivněny sbírky:
A nikdo není dále - 1957
Útěk - 1959
Žhavé tajemno - 1964

Scénické básně meditativního charakteru:
Eli. Hra - mysterie o utrpení Izraele - 1951
Znamení v písku - 1962
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + spisovatelé .cz

'Životopis autora Sachsová Nelly'
Dnes je 24.04.2024
Den 10. výročí úmrtí Rózewicz Tadeusz
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno