Rajnov Bogomil - Životopis

Bulharský prozaik, básník, estetik a teoretik umění, vystudoval filozofii, působil jako kulturní atašé v Paříži, šéfredaktor listu Literaturen front a profesor estetiky na Akademii výtvarných umění v Sofii.
Literární dráhu zahájil pesimistickou poezií, sb. Básně (1941) a Kalendář lásky (1942), brzy se však začal orientovat na prózu, píše povídky a novely Mezi šestou a sedmou a Noční bulváry, psychologická novela z bulharského prostředí pojednávající o vztahu člověka ke světu a k otázkám vědecké pravdy Cesty nikam (1966, č. 1972). Svědectví o událostech nejen jeho života podávají jeho beletrizované memoáry Elegie o mrtvých dnech. Vzpomínky na N. Rajnova, To podivné řemeslo a Třetí noc (1976–77).
Značnou popularitu získaly jeho detektivní a špionážní romány – detektivky Inspektor a noc, Člověk se vrací z minulosti, Brazilská melodie; špionážní romány Pan Nikdo, Není nad špatné počasí, Requiem za jednu couru. Kromě toho byl Rajnov významným estetikem a teoretikem umění a autorem literárněvědných prací, např. Černý román nebo Masová kutura. Některé své prózy zpracoval i jako scénáře úspěšných filmů.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: pitaval.cz

'Životopis autora Rajnov Bogomil'
Dnes je 19.03.2024
Před 74 lety se narodil(a) Redfield James
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno