Gončarov Ivan Alexandrovič - Životopis

18. června 1812 Simbirsk – 27. září 1891 Sankt Petěrburg, podle juliánského kalendáře 6. června 1812 – 15. září 1891)
Ruský prozaik, literární kritik a představitel kritického realizmu se narodil v zámožné kupecko-statkářské rodině. Finanční zajištění mu umožnilo po studiu na obchodní akademii v Moskvě ukončit v roce 1834 studia filologie na moskevské univerzitě. V době studií se zabýval i literární činností. Po studiích zastával významná úřednická místa, byl cizojazyčným korespondentem na ministerstvu financí, dlouho vykonával funkci cenzora. Gončarov hodně cestoval, mimo jiné se zúčastnil v letech 1852-54 plavby na válečné fregatě Pallada. Během plavby navštívil Anglii, Afriku, Japonsko .  Cestu o čtyři roky později literárně ztvárnil v cestopise Fregata Pallada.   
Z dalších jeho prozaických děl jsou nejvýznamnější díla "Všední příběh" z roku 1847, kde staví proti sobě dva rozdílné lidské typy - praktika a snílka.
Dále pak román "Oblomov" z roku 1859. Rozsáhlý román je jeho vrcholným dílem. Námět o dobromyslném lenochovi a flegmatikovi, kterého ani láska, ani naléhání jeho jediného skutečného přítele nedokáží vytrhnout z jeho letargie a sladkého nicnedělání.
Román "Strž" je nejrozsáhlejší autorův román. Konfrontuje v něm představy ruského patriarchálního světa a revolučních demokratů.
Vytvořil: Felix
Upravil: Felix, janajau
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Gončarov Ivan Alexandrovič'
Dnes je 19.03.2024
Před 130 lety se narodil(a) Langer Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno