Gibbon Lewis Grassic - Životopis

Lewis G. Gibbon, vlastným menom James Leslie Mitchell. Narodil sa 13. februára 1901 na severovýchode Škótska v grófstve Aberdeenshire, v mestečku Auchterless. Do povedomia širších más sa dostal pod svojím pseudonymom, aj keď niektoré diela nesú jeho rodné meno.
Cit pre písanie objavil už v detstve, šťastie skúšal aj v žurnalistike, písal pre Aberdeen Journal a tiež v Socialist Worker. Neskôr narukoval do armády, s ktorou sa dostal do Egypta, Iránu a Indie. Písal z neutíchajúcim zápalom a nadšením. V roku 1929 sa stal profesionálnym spisovateľom. Počas plodných siedmych rokov napísal 18 diel, jedno vyšlo posmrtne. Počnúc románmi, poviedkami, biografiami, končiac esejami a recenziami. Oženil sa so svojou spolužiačkou zo školy v Arbuthnotte, Rebbecou Middleton.
Diela sú známe pre svoju silu a originalitu. Medzi najznámejšie a najuznávanejšie patrí slávna trilógia – Škótska sága. Prvý diel napísal v roku 1932, ďalšie pokračovania pribudli v nasledujúcich dvoch rokoch.  Dielo je charakteristické triezvo opísanou skutočnosťou, láskou bez štipky zbytočného sentimentu, ktorý by nakoniec len pošpatil celkový dojem. Gibbonove knihy sú preto ľahko uveriteľné. Pre čitateľa nie je zaťažko stotožniť sa s hrdinami v ich životoch, tak podobných našim. V živote človeka nie je podstatné čím, ale kým je obklopený.  Autor nezabudol uplatniť prenikavú iróniu a šťavnatý humor, čím sa dielo stalo (a v súčasnosti stále je) ešte lákavejším. Ďalším zaujímavým, historicky atraktívnym výtvorom, je román Spartakus z roku 1933. Ako naznačuje titul, kniha je o veľkej otrockej revolúcii vedenej Spartakusom v  antickom Ríme. Hlavnou postavou však nie je Spartakus osobne, ale Kleon, fiktívny vzdelaný otrok, ktorý sa zapojil do revolúcie. Tiež napísal Hanno: or the Future of Exploration (1928), Persian Dawns, Egyptian Nights (1932).
J. L. Mitchell zomrel 7. 2. 1935, šesť dní pred dovŕšením svojich 35 narodenín. Predčasná smrť ukončila nielen jeden tvorivý život v rozkvete, ale rozbila dovtedy šťastnú rodinu. Skvelému spisovateľovi, jeho životu a spisovateľskej tvorbe je venované centrum - The Grassic Gibbon Centre, ktoré sa nachádza približne pol hodinu južne od Aberdeen.
Vytvořil: LenaDonan
Upravil: janajau
Zdroj: www.grassicgibbon.com

'Životopis autora Gibbon Lewis Grassic'
Dnes je 28.03.2024
Den 31. výročí úmrtí Daňhelka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno