Zelinová Hana - Životopis

Hana Zelinová (20. července 1914, Vrútky, Uhersko - 16. března 2004, Bratislava, Slovensko) byla slovenská spisovatelka a dramatička, autorka literatury pro děti a mládež.
Slovenská spisovateľka, redaktorka, prekladateľka a autorka divadelných hier Hana Zelinová, sa narodila vo Vrútkach 20. júla 1914. Po štúdiu na Učiteľskom ústave v Bratislave bola v Košiciach redaktorkou časopisov Slovenský východ a Novosti, ako redaktorka pracovala aj neskôr v Bratislave v časopise pre deti Zornička. Počas vojny sa Prešove a Bratislave venovala sa literárnej činnosti, po vojne viedla košické nakladateľstvo Svojeť. Prispievala do časopisov Slovenka, Život, Svet socializmu, Slovenské pohľady, Zornička, Ohník, písala prózu pre deti a mládež (Zrkadlový most, Jakubko, Sivá húska, Taká čudná jar, Bosý generál, Otec, povedz pravdu, Dovidenia, Zuzanka, Hanibal za bránou, Rozprávková studnička), bola autorkou románu Prístav pokoja a trilógiu Anjelská zem, Hora pokušenia a Dievočka, vstaň!
 
Medzi jej najznámejšie práce patrí trilógia Alžbetin dvor, Volanie vetra, Kvet hrôzy o životných osudoch štyroch generácií niekoľkých zemianskych rodín od začiatku 19. storočia do pohnutých dní druhej svetovej vojny. Do podoby šesťdielneho televízneho seriálu s názvom Alžbetin dvor ju pretvoril režisér Andrej Lettrich. Historickou trilógiou, viažucou sa k mikulášskym garbiarskym rodinám, je Hodvábna cesta, Smäd a Kľukatý let motýľa. Z jej ďalších titulov spomeňme Hlas starých huslí, Nočný koncert, Spať na slnku, Víno maturantov, Harlekýnove milióny, Vranie oči, Aj v raji prší, Ruža zo samého dna, svoje súkromie odhalila v spomienkovej próze Ešte raz. Napísala tiež divadelné hry Mária, Ktosi je za dverami, Žijem cudzí život, pre rozhlas Kytica pivónií, Vavrínový veniec, Valghata, Jánošíkova píšťala, Kismet, pre televíziu Ilúzie, Ametystový kvet, Rosa na tráve, Čaša plná ambrózie. Hana Zelinová zomrela 16. marca 2004 niekoľko týždňov pred 90. narodeninami.
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie + stv.sk

'Životopis autora Zelinová Hana'
Dnes je 19.03.2024
Před 99 lety se narodil(a) Křivohlavý Jaro
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno