Bennett Arnold - Životopis

    Arnold Bennett je anglický novinář, dramatik a spisovatel. Prvních dvacetjedna let života prožil v rodném kraji, z pozorování věcí a lidí si nastřádal podněty pro celou svou  následující spisovatelskou dráhu.
     Roku 1889 odešel do Londýna připravovat se na advokátskou dráhu a následovat tak svého otce. Advokátskou kariéru však brzy opustil. Společnost malířů, hudebníků a umělců mu ukázala cestu do jiného světa. Stal se redaktorem časopisu Žena. Byla to pro něj dost dřina, radit čtenářkám jak vařit, starat se o domácnost a pod. Přesto dosáhl v této své činnosti popularity. Zkusil psát povídky pro časopisy a v roce 1902 mu vyšel první román "Grandhotel Babylon". Román měl velký úspěch a proto se rozhodl věnovat se jen vlastní tvorbě. Vábila jej Paříž, kde strávil následujících osm let. Seznámil se s francouzskou literaturou, zejména dílem Balzaca, Flauberta, bří Goncourtů, Zoly. V Paříži roku 1908 napsal "The Old Wives´Tale"(Povídačka), která z něj udělala jednoho z nejobdivovanějších anglických autorů.
     Úspěch umělecký přinesl i úspěch finanční. Oženil se s Francouzskou nadanou recitátorkou, která mu vytvořila ideální prostředí k literární tvorbě a uvedla jej do velkého světa. Bennett nepoznal nouzi ani tvůrčí bezradnost. Pracoval v klidu s cílevědomou stálostí. Měl i štěstí v tom, že si neuvědomoval mělkost některých svých rutinovaných děl. Takto psané romány a povídky šly sice velmi rychle na odbyt, ale Bennettově literární osobnosti nepřidaly.
     K nejznámějším jeho dílům patří romány z rodného Pětiměstí, a to:
"Anna z Pětiměstí" - 1902
"Koho Bůh spojil... " - 1906
"Povídačka" - 1908
"Clayhanger" - 1910
"Hilda Lesswaysová" - 1911
"Oba dva" - 1916 
Vytvořil: Felix
Upravil: janajau
Zdroj: Radoslav Nenadál (předmluva)

'Životopis autora Bennett Arnold'
Dnes je 19.03.2024
Před 99 lety se narodil(a) Křivohlavý Jaro
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno