Cornwell Bernard - Životopis

Bernard Cornwell se narodil v Londýně v roce 1944 jako „válečné dítě“. Jeho otec byl kanadský letec, matka Angličanka, členka ženských pomocných leteckých sborů (WAAF). Byl dán k adopci a osvojen rodinou Wigginsových z Essexu, která patřila k přísně protestantské sektě Peculiar People. Vzdělával se na internátní škole, vystudoval Londýnskou univerzitu a potom nastoupil na 10 let do BBC, kde nakonec pracoval jako ředitel zpravodajské televize v Severním Irsku. S manželkou Judy se oženil v roce 1980 a společně se přestěhovali do USA, odkud pochází. Tam začal psát romány, protože k tomu nepotřeboval pracovní povolení, které mu americké úřady odmítly vydat.

Bernard Cornwell je uznávaný britský spisovatel, autor historických románů. Mezi jeho nejznámější díla patří řada románů z období napoleonských válek „The SHARPE series“, pojmenovaných podle hlavního hrdiny Richarda Sharpa. V Čechách se stal známým především díky zdařilému zpracování Artušovské legendy ve čtyřdílném románu „Kronika válečníkova“.

Jeho nejznámějším dílem jsou příběhy anglického vojáka Richarda Sharpa, které se odehrávají v období napoleonských válek. Napsal 12 knih, ve kterých podrobně popisuje vojákova dobrodružství v různých válečných taženích po Evropě v rozmezí dvanácti let a další knihy, které líčí Sharpovy začátky, coby mladého vojáka v Indii. Pozdější romány jsou zasazeny do různých částí časového rámce vymezeného původními knihami. Většina z „napoleonských knih“ byla zfilmována jako televizní seriály se Seanem Beanem v hlavní roli.

Cornwell napsal také tetralogii o americké občanské válce Starbuck Chronicles, trilogii o Artušovské Británii The Warlord Chronicles, která vyšla česky ve čtyřech dílech, jako Kronika válečníkova a další trilogii o hledání Svatého Grálu ve 14. století, v době Stoleté války.
Nejnovější série příběhů Alfréda Velikého je zasazena do 9. století, kdy tento král ubránil své anglosaské království Wessex proti dánským Vikingům, což mu jako jedinému anglickému panovníkovi vyneslo přídomek „Veliký“.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + spisovatelé .cz

'Životopis autora Cornwell Bernard'
Dnes je 28.03.2024
Den 31. výročí úmrtí Daňhelka Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno