Baudyš Antonín - Životopis

Doc. Ing. Antonín Baudyš, CSc. , narozený 9. září 1946 v Praze, byl představitel české astrologie, vysokoškolský pedagog a politik.
Vystudoval jemnou mechaniku a optiku na Fakultě strojní ČVUT. Působil jako pedagog na Katedře jemné mechaniky a optiky Fakulty strojní ČVUT, kde též udělal kandidaturu (1986) a docenturu (1988). Je spoluautorem řady učebních textů, studií a vynálezů z této oblasti.

Do Československé strany lidové, současné Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, vstoupil počátkem 70. let. V roce 1989 se stal místopředsedou vlády České republiky a později za KDU-ČSL ministrem obrany v první Klausově vládě, kterým zůstal až do roku 1994. V roce 1992 byl krátce místopředsedou federální vlády a byl pověřen řízením federálních ministerstev dopravy a spojů. V roce 1996 se neúspěšně ucházel o křeslo senátora za Mělnicko.

Byl dvakrát ženatý. První dlouholetou manželkou byla Zuzana Baudyšová, s níž měl dva syny – Antonína a Jana. Po rozvodu v roce 2010 si v květnu téhož roku vzal Pavlu Bradáčovou. Trpěl rakovinou mozku a v důsledku ní 24. srpna 2010 zemřel.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Baudyš Antonín'
Dnes je 25.04.2024
Před 138 lety se narodil(a) Hořejší Jindřich
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno