Žitavský Petr - Životopis

Petr Žitavský (něm. Peter von Zittau), (*1260-1275 v Žitavě , † 1339) byl český vzdělanec, diplomat, letopisec a politik německého původu.

Byl třetím opatem zbraslavského kláštera. Po Otovi z Durynska pokračoval ve psaní Zbraslavské kroniky, ve které je popsána historie od potopy světa do roku 1338, Ota ji dovedl do doby před korunovací Václava II. a Petr je autorem zápisů od této doby do roku 1338 s tím, že revidoval i Otovy zápisy. Vytvořil nejvyspělejší kroniku středověkých Čech s názvem Chronicon aulae regiae (Kronika síně královské), vyznačující se svou objektivností. Později z ní čerpali i kronikáři Karla IV.

Coby cisterciák byl obhájcem Přemyslovců. Jako rádce se spolupodílel na misi k císaři Svaté říše římské během interregna 1306–1309, kdy se česká šlechta dožadovala sňatku Elišky Přemyslovny se synem císaře Jindřicha VII. , Janem Lucemburským. Ke sňatku došlo roku 1310. Zpočátku krále Jana hodnotil velice pozitivně, ale později vypukly spory mezi Eliškou a Janem, přičemž Petr zůstal věrný Přemyslovcům a stál na straně Elišky, což se odráží i v zápisech z tohoto období.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Žitavský Petr'
Dnes je 19.03.2024
Před 96 lety se narodil(a) Loridan-Ivens Marceline
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno