Sabatini Rafael - Životopis

Rafael Sabatini, (29. dubna 1875, Jesi, Itálie – 13. února 1950, Adelboden, Švýcarsko) byl anglický spisovatel (původem z Itálie) historických dobrodružných románů. Mnoho jeho děl bylo několikrát zfilmováno.

Narodil se 29. dubna roku 1875 ve městě Jesi v jižní Itálii v rodině operních pěvců. Jeho matka byla Angličanka a otec Ital. Byl světoběžníkem, žil v Itálii, v Portugalsku, ve Švýcarsku a natrvalo se usídlil v Anglii ve městě Wye na hranicích Anglie a Walesu. Sabatini mluvil plynně šesti jazyky, ale pro psaní svých děl si vybral angličtinu, protože podle jeho názoru „všechny nejlepší příběhy jsou napsány anglicky“. Za svůj život napsal třicet jedna románů, jednu divadelní hru a několik povídkových sbírek a historických prací.

Zemřel během své pravidelné návštěvy švýcarského města Adelboden dne 13. února roku 1950. Na jeho náhrobku dala jeho žena vytesat slova, kterými začíná jeho slavný román Scaramouche: „Byl mu vrozen dar smíchu a přesvědčení, že svět se zbláznil“.

Oblíbeným námětem jeho románů je život statečného muže, který se bez vlastního zavinění dostal do situace, v níž se jeho okolí zdá, že se zachoval zločinně či nečestně, a je proto všemi odsouzen – včetně ženy, kterou miluje. Pravda však nakonec vždy vyjde najevo a muž získá zpět nejen ztracenou čest, ale i svou lásku.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Sabatini Rafael'
Dnes je 16.04.2024
Před 63 lety se narodil(a) Kostřicová Blanka
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno