Welzl Jan - Životopis

Jan Velzl nebo Jan Eskymo Welzl (15. srpna 1868 Zábřeh - 18. září 1948 Dawson City Kanada) byl český cestovatel, dobrodruh, lovec, zlatokop, náčelník eskymáků a nejvyšší soudce v Nové Sibiři a vypravěč uvedený jako spisovatel. Je znám pod pseudonymem Eskymo Welzl nebo také Arctic Bismarck.

Jeho dobrodružství na základě rozhovorů začal spisovat Rudolf Těsnohlídek. O další se pokusil Pavel Eisner, ale práci nedokončil, později dílo dotáhli do konce Bedřich Golombek a Edvard Valenta. Kniha Třicet let na zlatém severu měla nesmírný úspěch i v zahraničí, kde dokonce vzniklo podezření, že žádný Eskymo Welzl neexistuje a autorem je ve skutečnosti Karel Čapek, který napsal k zahraničnímu vydání předmluvu. Jeho dílo inspirovalo Svěráka a Smoljaka k vytvoření postavy všeumělce Cimrmana[1].

Jan Eskymo Welzl, Strýček Eskymák, velmi poutavý vypravěč a opravdový pábitel. Ve světě je řazen mezi české klasiky vedle Haška a Hrabala. S jeho jménem jsou spojeni bratři Čapkové, Těsnohlídek, prezident Masaryk jej přijal 29. 11. 1928. Američany v 30. letech 20. století uchvátil natolik, že kniha Třicet let na zlatém severu dostala v roce 1932 peněžní ocenění 10 000 dolarů, ale J. E. W. ani dolar.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Welzl Jan'
Dnes je 23.04.2024
Před 67 lety se narodil(a) Ouředník Patrik
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno