Kraft Robert - Životopis

Autor takřka sta románů Robert Kraft se narodil 3. října 1869 v Lipsku a dožil se pouhých šestačtyřiceti let, tedy zrovna tolika, kolik je právě mně. Zemřel 10. května 1916 v Drážďanech a zůstává typickým představitelem psavců času vlády novin.

Dnes tedy nepředstavitelných dob. Panoval a hlavy mámil ještě tzv. román na pokračování a toho se Robert Kraft stal chrabrým ploditelem. A podobně jako skvělý kpt. Emilio Salgari vytvářel tehdy v Itálii své pirátské romány pro italské noviny, Kraft plnil noviny německé. Ani jeden přitom samozřejmě nepsal pouze o pirátech a mořích, nicméně Kraft byl ještě všestrannější a proměnlivější než Salgari a používal skutečně cokoli, vstřebal opravdu kteroukoli senzaci a jakákoli neuvěřitelnost mu byla dobrá do nekonečné řeky vysnívaných dobrodružství, do toku, který se, pravda, často vlil do oceánu science fiction, ani to ale není pravidlem, protože nejrůznější žánry se u Krafta až absurdně kříží a mísí v literárního historika iritující směsce.

Podobně jako Emilio Salgari byl původně námořník a kapitán, námořníkem se vyučil i Kraft. Sedm let jsem strávil na oceánech celého světa, holedbal se, především však zřejmě cestoval do Indie a Austrálie, přičemž už roku 1893, kdy mu bylo pouhých třiadvacet let, vrhl se na psaní.

Jak? Nejprve vytvořil deset částečně autobiografických povídek, nicméně již mezi roky 1894-95 přišel s rozsáhlým, pětidílným románem Vestálky a v letech 1905 a 1907 pak jeho horečnaté chrlení škváry vyvrcholilo osmnáctidílnou sérií NOBODY.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Kraft Robert'
Dnes je 25.04.2024
Před 172 lety se narodil(a) Alas Leopoldo
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno