Alexijevič Světlana - Životopis

Světlana Aleksandrovna Alexijevičová (běl. Святлана Аляксандраўна Алексіевіч) je rusky píšící běloruská spisovatelka, laureátka Nobelovy ceny za literaturu za rok 2015. Je první běloruskou spisovatelkou, která cenu obdržela.
Narodila se v ukrajinském městě Stanislav, které se v roce 1962 přejmenovalo na Ivano-Frankivsk. Její otec byl Bělorus a sloužil zde v Rudé armádě. Matka byla Ukrajinka. Po ukončení otcovy služby se rodina přestěhovala na běloruský venkov, kde rodiče pracovali jako učitelé.
Alexijevičová v roce 1972 vystudovala žurnalistiku na Leninově univerzitě v Minsku (dnes Běloruská státní univerzita). Pak pracovala pro regionální noviny a také jako učitelka. Roku 1976 se stala dopisovatelkou minského literárního časopisu Neman. Jako novinářka dělala rozhovory s lidmi, kteří zažili Druhou světovou válku, sovětskou intervenci v Afghánistánu nebo Černobylskou havárii. Po politickém pronásledování režimem prezidenta Alexandra Lukašenka opustila v roce 2000 Bělorusko a její díla v zemi nejsou vydávána. Žila v Paříži, Göteborgu a Berlíně. V roce 2011 se opět vrátila do Minsku.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Alexijevič Světlana'
Dnes je 28.03.2024
Před 88 lety se narodil(a) Vargas Llosa Mario
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno