Crumb Robert - Životopis

Robert Crumb – otec undergroundového komiksu, obecně znám jako R. Crumb – se narodil roku 1943 ve Filadelfii. Je pochvalně přirovnáván k Brueghelovi, odsuzován jako misogyn, obhajován feministkami a zvěčněn v dokumentárním filmu „Crumb“. Především však je považován za jednoho z nejprovokativnějších a nejobratnějších komiksových kreslířů druhé poloviny dvacátého století.

V roce 1968 převedl bluesový riff Keep on truckin’ slepého kytaristy Blind Boy Fullera ve svém komiksovém časopise Zap Comix do kreslené podoby – zpùsobil senzaci a navždy obohatil americkou duši o nový slogan. Spolu se sexem a drogami vnesl do amerického humoru existenciální absurditu – jako „ulítlej americkej Hogarth“.

Komiksy Kocour Fritz, Pan Přirozený, Ďábelská holka a Velká zadnice – „co si budem povídat, o chytrou hlavu zakopnete na každým rohu, ale taková pěkná, macatá, ženská zadnice“ – patří k jeho nejúspěšnějším hitům, stejně jako obálka elpíčka Janis Joplin Cheap Thrills.

„Poctivě se snažím vypořádat se všema svejma obsesema a tím, jak to ve mně bublá. Musím to dostat ven – mám pekelný nutkání vyrazit s tím na veřejnost – všechny je tam najdete. “

Robert Crumb žije se svou ženou – kreslířkou Aline Kominsky-Crumb – ve Francii.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Crumb Robert'
Dnes je 20.04.2024
Před 74 lety se narodil(a) Junek Václav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno