Dreyfuss Richard - Životopis

Syn právníka, Richard, strávil své dětství v newyorském Brooklynu av Queensu av devíti letech se společně s rodinou přestěhoval do kalifornského Los Angeles. V tomto věku také získal první zkušenosti s hraním, když se angažoval do školních her, produkovaných beverly hillským Centrem židovské komunity. V tomto prostředí získal řadu významných kontaktů - jedním z nejlepších přátel mu byl kromě jiných iv současnosti uznávaný režisér a producent Rob Reiner. Když měl patnáct let, přesedlal z divadla na televizi, ve které viděl větší perspektivu pro uplatnění. Poprvé se před kamerou objevil při natáčení situačního komediálního seriálu "Karen" (1964) a okamžitě na sebe upoutal pozornost. Několika dalšími roličky v seriálech se nakonec propracoval až k filmu Absolvent (1967), slavné to komedii Mika Nicholse, která učinila z Dustina Hoffmana megahvězdou. Velmi velký úspěch zaznamenal i následující film ÚDOLÍ PANENEK (1968), no Richardovy roličky v obou byly tak malé, že mu nedali dostatek prostoru ukázat, co v něm skutečně je. V roce 1969, kdy zuřila válka ve Vietnamu, odmítl z náboženských důvodů nastoupit do armády a pracoval jako pomocník v medicínském centru.

K hraní se vrátil v roce 1973 filmem Dillinger a krátce na to zrealizoval svůj první větší break úspěšným filmem Georga Lucase AMERICKÉ grafitem (1973). Osud to chtěl, aby se Richard přes Georga poznal se Stevenem Spielbergem. Ten totiž nosil v hlavě dva scénáře, které učinily po zfilmování díru do světa. Tím prvním byly ČELISTI (1975) a druhým Blízká setkání třetího druhu (1977). V obou hrál Dreyfuss hlavní roli a oba se stali komerčně nejúspěšnějšími filmy desetiletí. Richardova kariéra tak nabrala na obrátkách on se ocitl na seznamu nejžádanějších herců Hollywoodu. I díky tomuto statusu se dostal k oscarové roli ve filmu DĚVČE NA ROZLOUČENOU (1977). Sláva, která ho v tomto období pohltila, však bohužel vedla k takovému psychickému vytížení, že začal užívat narkotika. Začátek osmdesátých let byl pro něj hotovým peklem, protože většinu času strávil na protidrogových léčeních. To se odrazilo iv jeho pracovní sféře, když se filmy SOUTĚŽ (1980) a KOHO JE TO VLASTNĚ ŽIVOT? (1981) staly obrovskými propadáky. Vše se ale otočilo k lepšímu, když pod vlivem drog způsobil autonehodu a byl zatčen. V tom okamžiku se začal na svůj život dívat jinak a vrátil se k tomu, pro co se narodil. Komedií Somrák Z BEVERLY HILLS (1986) se mu podařilo uskutečnit bombastického comeback a rolemi v nadcházejících filmech si dokázal dokonale udržet vzkříšený status zbožňovaného herce.

Největšího vrcholu v této druhé kapitole jeho úspěšného hereckého ražení dosáhl vynikajícím výkonem ve filmu OPUS PANA Holland (1995), za který byl nominován na Oscara. Richard už od malička miloval historii a nedávno se mu podařilo naplnit i svůj druhý dětský sen (tím prvním bylo herectví) - napsal fantasy-historickou knihu THE TWO GEORGES, mluvící o tom, jak by vypadala současná Amerika, kdyby byly její kolonie připadly Britské říš.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Dreyfuss Richard'
Dnes je 28.03.2024
Před 73 lety se narodil(a) Kamen Jiří
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno