Cudlín Karel - Životopis

Karel Cudlín (28. června 1960 Praha) je český fotograf, zabývající se dokumentární fotografií.

Karel Cudlín se narodil 28. června 1960 v Praze v rodině lékaře a úřednice. Vyrůstal na Žižkově. K. Cudlín v roce 1979 absolvoval gymnázium Na Pražačce. Právě na gymnáziu se začal zabývat fotografováním, s čímž mu podle rozhovorů s ním, pomáhal jeho strýc, který byl amaterský fotograf. Po maturitě nastoupil na střední školu sociálně-právní, kterou studoval v letech 1979-1981. Na studiéch se systematicky věnoval fotografii s romskou tematikou.

Po studiích byl krátce zaměstnán u Pohřební služby a poté nastoupil do družstva Fotografia, kde pracoval od roku 1981 do roku 1983 jako fotoreportér. Fotografoval svatby, pohřby a promoce. V této době také nafotil soubor Maturanti. Cudlínovým dalším tématem byly tzv. komunistické mítinky.

Na třetí pokus se mu podařilo dostat na FAMU, kde v roce 1987 absolvoval katedru umělecké fotografie.
V roce 1988 samostatně vystavoval v tehdy prestižní síni Fotochemy na pražském Jugmannově náměstí a byl přijat jako fotoreportér do týdeníku Mladý svět. Od roku 1992 spolupraoval s deníkem Prostor a krátce také působil v Lidových novinách. V letech 1994-96 pracoval pro agenturu ČTA.
Po roce 1989 se zabýval otázkou utečenců, fotografoval Valdickou věznici, odchod sovětských vojáků z Československa.
Roku 1991 odjel s fotografem Vojtou Dukátem na Ukrajinu. Od roku 1996 sleduje běžný život na pozadí dlouhodobého politického konfliktu v Izraeli. Roku 2005 mu vydalo Národní divadlo publikaci dokumentující uměleckou sezonu první scény.

V současné době je Karel Cudlín na volné noze, dlouhodobě spolupracuje s Respektem a Revolver Revue.
Vytvořil: pan.Kchiu

'Životopis autora Cudlín Karel'
Dnes je 16.04.2024
Před 116 lety se narodil(a) Brom John L.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno