Pohunek Jan - Životopis

Jan Pohunek (narozen 3. února 1981 v Praze; známý též pod přezdívkou Přebral) je český folklorista a spisovatel.

Po maturitě na pražském Gymnáziu Jana Nerudy vystudoval archeologii na Fakultě humanitních studií Západočeské univerzity (Mgr. 2004) a etnologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (Mgr. 2008). V současnosti studuje jako postgraduální student etnologii na Filozofické fakultě UK. Několik let pracoval jako etnolog v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Od roku 2012 pracuje jako kurátor sbírek v pražském Národopisném muzeu.

Jako vědec se Jan Pohunek zabývá především současným folklórem (mj. trampskými pověstmi). Tomuto tématu částečně věnoval řadu odborných i popularizačních článků.

Jako spisovatel se profiloval během prvních let 21. století příspěvky do soutěže Trapsavec a časopisecky publikovanými povídkami. Jeho románový debut Polomené světy vyšel roku 2008. Dalším samostatně vydaným literárním dílem se stal humoristický fantasijní román Temní ilumináti, vydaný roku 2010.

Vedle činnosti spisovatelské se uplatnil rovněž jako ilustrátor dvou knih Olgy Suchomelové Pivo, které strašilo a Nepáchejte dobré skutky.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: pan.Kchiu

'Životopis autora Pohunek Jan'
Dnes je 24.04.2024
Den 72. výročí úmrtí John Jaromír
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno