Stableford Brian - Životopis

Stableford Brian Michael  je britský spisovatel, teoretik a futurolog, editor a překladatel, který publikoval více než 50 románů
Narodil se 25.  7.  1948 v Shipley v anglickém hrabství Yorkshire. V roce 1969 dokončil studium biologie, poté v oboru absolvoval postgraduál a následně získal v roce 1979 doktorát ze sociologie. Oba tyto obory dodnes pravidelně využívá při psaní fantastiky, značná část jeho děl se věnuje budoucímu vývoji lidstva při využití moderních bio-technologií. V letech 1977 až 1988 působil jako vysokoškolský profesor, od roku 1988 je spisovatelem z povolání, ačkoli přednášek se zcela nevzdal a stále příležitostně vyučuje například obor tvůrčího psaní. Věnuje se rovněž překladu méně známých textů z Francie devatenáctého století, autorem většiny z nich je i u nás dobře známý Paul Féval. Do fantastiky vstoupil již velmi brzy povídkou Beyond Time’s Aegis (Science Fantasy 1965) vydanou ve spolupráci s Craigem A. Mackintoshem pod společným pseudonymem Brian Craig.
Do žánru science fiction vstoupil ještě během studií (vystudoval biologii a má doktorát ze sociologie). Následovala řada víceméně vydařených, ale nepříliš pozoruhodných románů, z nichž za zmínku stojí šestidílné série Hooded Swan a Daedalus. Po krátké odmlce se s novou energií k psaní vrátil a překvapil čtenáře neobvyklými přístupy a snahou obohatit svou prózu například o hororové prvky. Prvním příslibem obnoveného literárního elánu se stala povídka Muž, který miloval upíří dámu (The Man Who Loved the Vampire Lady), později rozšířená do románu Říše strachu (The Empire of Fear). Upírskou tématiku zpracoval ještě v knihách Young Blood a The Hunger and Ectasy of Vampires. Další významnější práce byly spojeny do sérií Asgard, Werewolves, Genesys a Emortality.
puklikoval jako Stableford, Brian M. , i  Stableford, Brian
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + legie.info + daemon

'Životopis autora Stableford Brian'
Dnes je 19.04.2024
Před 157 lety se narodil(a) Payró Roberto
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno