Janota Igor - Životopis

Slovenský spisovateľ miloval históriu. Zozbieral 150 povestí zo starej Bratislavy.

Ako mladý skaut prešiel s otcom Ľudovítom po slovenských hradoch a láska k histórii ho už sprevádzala celým životom.

Hoci Igor Janota vyštudoval Vysokú školu obchodnú a takmer dvadsať rokov pracoval v Ústave ekonomiky a organizácie stavebníctva ako vedecký tajomník, jeho čitatelia ho považujú za historika a spisovateľa. Veď len časopisecky uverejnil vyše 3000 článkov. Všetky boli z histórie, najmä jeho milovanej Bratislavy. Zozbieral asi 150 povestí zo starej Bratislavy. Mnohé z týchto textov sa stali základom kníh, ktorých tituly to potvrdzujú: Bratislavské rarity, Oprášené historky zo starej Bratislavy, Slávni ľudia v Bratislave, Bratislavské rehole, kostoly a kláštory, Legendy a mýty zo starej Bratislavy, Rozprávky a povesti z Bratislavy, Povesti o bratislavských fontánach a studniach. Všetky vďaka vydavateľstvu Alberta Marenčina.

Sotva by mal Igor Janota takú bohatú knižnú žatvu v časoch existencie štátnych vydavateľstiev a ich ročných plánov. Vtedy navštevoval bratislavské redakcie, najmä Večerník a Prácu. Pravda, text o problémoch pri výstavbe Mosta SNP (Nový most) z knihy Bratislavské rarity by určite neprešiel, súdruhovia, ako píše, vtedy radšej nechali zbúrať synagógu a Rybné námestie a kamió-ny a tisíce áut sa začali valiť historickým jadrom mesta.

Lásku k histórii vštepil Igorovi i bratovi Dušanovi otec Ľudovít Janota, Kysučan, autor mnohých článkov o slovenskej dedine a drotárstve, dodnes neprekonanej trojzväzkovej publikácie Slovenské hrady, v ktorej zmapoval 130 hradov.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: Peter

'Životopis autora Janota Igor'
Dnes je 20.04.2024
Den 26. výročí úmrtí Paz Octavio
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno