Gibson Ian - Životopis

Ian Gibson (narozen 21. dubna 1939 v Dublinu), absolvent filozofické fakulty a doktor honoris causa Trinity College v Dublinu, je dnes španělským občanem a světově uznávaným historikem. V letech 1962 - 1975 působil jako profesor španělské literatiry na univerzitách v Belfastu a Londýně, v roce 1975 zanechává univerzitní kariéry, aby se věnoval pouze spisovatelské činnosti.
V roce 1978 se difinitivně usazuje v Granadě s cílem napsat životopis Federika Garcíi Lorky. Současně intenzivně spolupracuje se španělským i zahraničním tiskem, s rozhlasovými a televizními stanicemi. Je rád, že žije v rodném kraji svého oblíbeného básníka, a obzvlášť jej potěšilo jmenování vedoucím odboru kultury a životního prostředí v El Valle, obci ležící mezi Granadou a Středozemním mořem, kde žije. Z jeho četné bibliografie vynikají následující díla: Nacionální represe v Granadě v roce 1936 a Federico García Lorca )1997), Pátrání po José Antoniovi )1980), Ir ve Španělsku (1981), Noc, kdy zabili Salva Cotela (1982), Nehorázný život Salvadora Dálího (1998), a mnoho jiných. Je držitelem různých literárních ocenění a za knihu Lorca-Dalí. Marná láska uískal cenu Así fue (tak to bylo, 1999).

Narodil se do metodistické dublinské rodiny, vystudoval Trinity College - Dublin, a stal se profesorem španělské literatury v Belfastu, poté se přestěhoval do Španělska. Jeho první román, Viento del Sur (Wind of South, 2001), psaný ve španělštině, zkoumá třídy, náboženství, rodinný život a veřejné škol v britské společnosti.

Ve Španělsku získal příznivé recenze.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: databazeknih.cz

'Životopis autora Gibson Ian'
Dnes je 24.04.2024
Den 37. výročí úmrtí Kovanda Zbyněk
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno