Ostřanský Bronislav - Životopis

Po dvou letech studia geografie a kartografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1991-1993), absolvoval v letech 1993-1994 intenzivní kurz arabštiny v Institutu pro výuku arabského jazyka pro cizince v Damašku.
V letech 1994-2000 studoval arabistiku a dějiny a kulturu islámských zemí na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (diplomová práce na téma Mystický obraz člověka a dokonalé společnosti. Pojednání at-Tadbírát al-iláhíja fí isláh al-mamlaka al-insáníja šajcha Muhjiddína ibn ´Arabího) V letech 1997 a 1999-2000 pobýval v rámci stipendijních stáží na Filozofické fakultě Káhirské univerzity v Egyptě.
V letech 2000-2002 působil jako lektor českého jazyka delegovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR na Fakultě al-Alsun Univerzity ´Ajn Šams v Káhiře.
Roku 2001 byl přijat ke kombinovanému externímu studiu doktorského studijního programu historické vědy (obor: dějiny a kultury zemí Asie a Afriky) na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Disertační práci na téma Arabská oneirokritika ve středověku a v současnosti. Studie o středověké arabské oneirokritice a jejím vnímání v současnosti z pohledu moderní psychologie a soudobého islámského myšlení obhájil v r. 2005 (Ph. D. ).
V letech 2002-2004 pracoval jako vysokoškolský učitel na katedře politologie a evropských studií Filozofické fakulty Univerzity Konstantina Filozofa v Nitře, kde vedl zejména přednášky věnované klasickému a modernímu islámu, úvodu do islámské mystiky a filozofie a středověkým dějinám Blízkého východu a vyučoval rovněž moderní spisovnou arabštinu.
V září 2004 nastoupil jako odborný pracovník v Orientálním ústavu Akademie věd České republiky. Zabývá se problematikou klasického islámu a zejména islámskou mystikou a lidovou religiozitou, v obecnějším rámci pak středověkým myšlením a kulturou islámských zemí.
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: orient.cas.cz

'Životopis autora Ostřanský Bronislav'
Dnes je 19.03.2024
Den 140. výročí úmrtí Lönnrot Elias
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno