Derrida Jacques - Životopis

(15. července 1930 El-Biar, Alžírsko – 8. října 2004 Paříž) byl francouzský filozof . Jeho dílo výrazně ovlivnilo také rozvoj literární vědy.
Jacques Derrida byl v zahraničí, zejména v USA, nejznámější francouzský filozof. Proslavil se zejména svou koncepcí "dekonstrukce" a je někdy považován za otce postmodernismu.
Patřil též ke spoluzakladatelům francouzské Společnosti Jana Husa. V době totality se snažil pomáhat československému disentu a v roce 1981 byl při jedné tajné přednášce v Praze na 24 hodin zatčen (policisté mu údajně hned na letišti podstrčili balíček s drogami). Z vězení mu pomohl až prezident François Mitterrand, který kvůli němu osobně intervenoval u Gustáva Husáka.
"Francie v něm dala světu jednoho z největších současných filozofů, jednu z velkých postav intelektuálního života naší doby, " uvedl po Derridově úmrtí francouzský prezident Jacques Chirac.
Derridova dekonstrukce
Rodák z židovské rodiny z předměstí Alžíru (15. července 1930) přijel poprvé do Paříže v 19 letech, studoval na elitní Národní škole pro správní úředníky (ENA), později působil jako asistent na Harvardově univerzitě v USA a na pařížské Sorbonně. V USA byla jeho dekonstrukce ve velké oblibě - američtí studenti se na ni vrhli jako na novou zázračnou metodu, která je univerzálním klíčem ke všemu. Derridovo "vše je text" se stalo heslem této "derridománie".
Dekonstrukci chápe Derrida jako kritické čtení textů, které jsou tradičně konstruovány v závislosti na určitých zažitých modelech. Ve své koncepci dochází k názoru, že jazyk se nakonec vztahuje pouze sám k sobě, znak vede vždy k dalšímu znaku. Derridovi ale bývá často vytýkáno, že jeho filozofie je nesrozumitelná a těžko stravitelná.
Často vyjadřoval k aktuálnímu politickému dění ve Francii i jinde. Známá je například jeho výzva, sepsaná loni spolu s jeho německým kolegou Jürgenem Habermasem, ve které oba filozofové odmítli americký útok na Irák a vybídli k jednotné evropské zahraniční politice "vyvažující americký unilateralismus".
V roce 1995 podporoval ve francouzských prezidentských volbách socialistu Lionela Jospina. Má syna s filozofkou Sylviane Agacinskou, nynější Jospinovou manželkou.
Derrida napsal desítky knih, esejí a článků. Jeho knihy vycházejí v překladu po celém světě. O Derridovi a jeho myšlení bylo napsáno více než 400 odborných studií, doktorandských prací a disertací. Česky vyšly například jeho texty Politiky přátelství, esej Víra a vědění, studie Násilí a metafyzika, Tradice vědy a skrývání smyslu či Síla zákona.




ČTK
Vytvořil: Tomcek
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + ČTK

'Životopis autora Derrida Jacques'
Dnes je 19.04.2024
Den 200. výročí úmrtí Byron George Gordon
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno