Atóda Takaši - Životopis

vystudoval obor francouzská literatura na univerzitě Waseda a poté pracoval přes deset let v parlamentní knihovně. Debutoval v roce 1953 ve věku 18 let novelou Láska z ledničky (Reizóko jori ai o komete), publikoval také sloupky v periodickém tisku. Své literární pokusy ukázal kolegům z knihovny, kteří jej přesvědčili, aby si našel nakladatele. V roce 1961 odešel z parlamentní knihovny a začal se věnovat výhradně literární tvorbě. Sbírka krátkých povídek „Blázen do Napoleona“ (Naporeon kjó) získala v roce 1979 prestižní literární cenu Naoki, ve stejném roce obdržel Atóda za povídku „Návštěvnice“ (Raihóša), která je obsažena ve zmíněné sbírce, Cenu Japonského svazu autorů detektivek.
Vedle literární tvorby se angažuje jak ve zmíněném v Japonském svazu autorů detektivek, tak i v Japonském PEN klubu, kde v současné době zastává funkci výkonného ředitele. Poměrně aktivně se vyjadřuje také k politickým otázkám, naposledy když se s dalšími japonskými literáty vyslovil proti politice USA a Japonska v Iráku.
Atóda patří do početné skupiny japonských mistrů krátké povídky, postavené na překvapivé pointě. Pro tyto povídky, které udrží čtenáře od začátku do konce v napětí, je charakteristický lakonický jazyk, do jisté míry až ironický podtón, nápaditý černý humor a neuvěřitelná žánrová a tematická různorodost – některé mikropovídky patří jednoznačně do vědeckofantas­tického žánru, v jiných nalezneme detektivní zápletky, podobenství, nevysvětlitelné záhady, náznaky lidových strašidelných příběhů kaidan ze starého Japonska či prvky moderního hororu.
V Atódově tvorbě se prolínají zejména detektivní žánr a prvky sci-fi. Atóda se v řadě povídek zaměřuje na příběhy lidí, kteří se z různých důvodů ocitli tváří v tvář smrti, aniž by kladl důraz na řešení konkrétní zápletky. Spíše se zamýšlí nad příčinami, bezprostřední motivací lidského jednání ve zlomových životních situacích, přičemž své příběhy umisťuje nejen do japonského (jako zapřísáhlý Tokijčan především tokijského), ale i do cizího prostředí, například z oblasti jemu tak dobře známé francouzské historie a literatury.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: pitaval.cz

'Životopis autora Atóda Takaši'
Dnes je 19.04.2024
Před 99 lety se narodil(a) Teissig Karel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno