James Henry - Životopis

 byl anglický spisovatel amerického původu.
Henry James mladší byl romanopisec, povídkář a kritik.

Henry James se narodil v rodině náboženského vizionáře. Stejně jako jeho bratr William cestoval už v raném dětství mezi Manhattanem a Paříží. Dostalo se mu nepravidelného vzdělání na různých evropských a amerických školách. Největší vliv na něho měli soukromí učitelé a studium v největších evropských galeriích a muzeích.

Od mládí zaujímal Henry James postavení pozorného pozorovatele společenského života a tento postoj výrazně poznamenal celou jeho pozdější tvorbu. Četl celé knihovny anglických a francouzských románů, např. díla Balzakova, Dickense a dalších, které v té době vycházely na pokračování.

V roce 1862 se Henry James zapsal na právnické fakultě Harvardovy univerzity, ale brzy studia zanechal. Poté se plně věnoval literární tvorbě.

Léta 1869 a 1870 prožil Henry James v cizině, nejdéle v Londýně, kde se setkával s význačnými spisovateli a intelektuály. V roce 1875 se usadil v Paříži, kde se důvěrně seznámil s Turgeněvem, který se stal jeho učitelem a rádcem. Po roce odjel z Paříže a v roce 1876 se definitivně usadil v Londýně.
První Jamesovou prací, která byla zvěřejněna, je povídka Tragédie omylu z roku 186, kterou přijal časopis New York Magazine. Další rok začal pravidelně přispívat do časopisu The Atlantic Monthly.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: spisovatelé.cz

'Životopis autora James Henry'
Dnes je 23.04.2024
Den 48. výročí úmrtí Štemenko Sergej Matvejevič
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno