Nabokov Vladimir - Životopis

americký prozaik ruského původu. Pro jeho romány je typický složitý alegorický a symbolický zobrazovací postup, mystifikující čtenáře, důraz na problémy erotické posedlosti (Lolita) a psychiku intelektuálního emigranta v Americe (romány PninPale FireBledý oheň).
Vladimír Nabokov se narodil v roce 1899 v Sankt Petěrburku v prostředí aristokratické a politicky liberální rodiny. Po definitivním převzetí moci bolševiky se v roce 1919 spolu s rodinou uchýlil do exilu, kde po studiích na cambridgeské Trinity College také roku 1926 debutoval jako prozaik. V následujících patnácti letech se především svými prozaickými díly prosadil jako přední představitel ruské literární emigrace. Po příchodu do USA v roce 1940 působil v oboru ruské a evropské literatury mj. na massachusettské Wellesley College a od roku 1948 na Cornellově univerzitě. Psal přitom nadále výhradně anglicky. Roku 1960 se vrátil do Evropy a zbytek života strávil ve švýcarském Montreux, kde roku 1977 zemřel.
Nabokov je autorem obsáhlého románového a povídkového díla, anglických překladů několika významných ruských literárních děl i řady ceněných literárně-kritických studií.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: cojeco.cz

'Životopis autora Nabokov Vladimir'
Dnes je 19.03.2024
Před 99 lety se narodil(a) Křivohlavý Jaro
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno