Doctorow Edgar Lawrence - Životopis

    E(dgar) L(awrence) Doctorow je v současnosti jedním z nejoceňovanějších amerických autorů. Narodil se roku 1931 v Bronxu, New Yorku a svému rodnému městu zůstal v životě i tvorbě věrný. Bývá považován za představitele tzv. „retrofiction" - žánru, ve kterém se na základě mísení skutečných a smyšlených událostí a postav barvitě evokuje společenské klima v časech, kdy se utvářela moderní podoba Ameriky.
    Po ukončení studií na Kolumbijské univerzitě pracoval jako redaktor, věnoval se psaní a přednášel. Svůj první román Vítejte do zlých časů vydal v roce 1960. Následovala próza Velké jako život (1966), skutečný úspěch však autorovi přinesla až Kniha Danielova (1971), v níž se newyorský student snaží pochopit krutý osud svých rodičů popravených za vyzrazení státního tajemství. Ještě větší ohlas vzbudil Ragtime z poloviny sedmdesátých let, nadšeně přivítaný čtenáři i kritikou a oceněný mimo jiné National Book Critics Circle Award. Dalšími autorovými romány jsou např. Jezero potáplic (1980), Světová výstava (1985) nebo Billy Bathgate (1989), kromě nich však Doctorow též píše povídky, divadelní hry a eseje.
    Za román Pochod k moři (2005) spisovatel obdržel hned dvě významné ceny: National Book Critics Circle Award a PEN/Faulkner Award.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Doctorow Edgar Lawrence'
Dnes je 28.03.2024
Před 61 lety se narodil(a) Freeman Brian
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno