Ginsberg Allen - Životopis

Byl americký básník a vůdčí představitel beatnické generace. Jeho otec byl učitel a básník, matka ruská emigrantka, Židovka, která trpěla duševní poruchou, což mělo na Allena značný vliv. Studoval na Columbia College, získal zde bakalářský titul, chtěl pokračovat ve studiu dál, ale byl ze školy vyloučen pro problémy s drogami; poté pracoval jako poslíček, lodník, umývač nádobí, atd. , přitom se intenzivně věnoval literární tvorbě.
Napsal:
Kvílení (1956), Kadiš a jiné básně (1961-Kadiš je židovská motlidba za mrtvého; básníkovu matku), Sendviče reality (1963), Král majálesu (1965-napsal po vyhoštění z Československa, vyjádření odporu ke komunismu a sympatií k českým studentům), Prázdné zrcadlo (1964), Zprávy z planety (1968).  
 
V roce 1955 se účastnil zrodu Beat Generation v San Francisku, kde četl svou báseň Kvílení. Cestoval Po Americe, Evropě i Asii (zaujala ho východní náboženství - zen-buddhismus).
V roce 1965 poradil studentům z univerzity Berkley, aby ozdobili při protiválečné demonstraci první řadu květinami; akce se považuje za počátek hnutí hippies.
Na jedné straně Allen Ginsberg napadal kapitalistickou a militaristickou společnost ničící člověka, na druhé straně propadal krajnímu anarchismu a egocentrismu. Zavrhoval všechny konvence i mravní ukázněnost.
 
Vytvořil: janajau
Upravil: Tomcek, sKrCZeCh
Zdroj: www.spisovatele.cz

'Životopis autora Ginsberg Allen'
Dnes je 28.03.2024
Před 115 lety se narodil(a) Algren Nelson
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno