Saki - Munro Hector Hugh - Životopis

 Hector Hugh Munro, jenž tvořil pod pseudonymem Saki se narodil roku 1870 v Burmském Akyabu. Jeho otec byl úředníkem barmské policie. Od dvou let byl vychováván dvěma staropanenskými tetičkami v Devonu. Zřejmě to s malým Hectorem myslely dobře, ale jejich výchova se nesla v duchu velké přísnosti. To na něm zanechalo zřetelné stopy, což lze také vysledovat z motivů některých jeho slavných povídek, především Sredni Vaštar a (The Lumber Room).
Vzdělání se mu dostalo na středních školách v Exmouthu a Bedfordu. Po škole se nechal zaměstnat u burmské policie, ale brzy se dal na novinařinu. Psal politické satiry pro Westminster Gazette, byl zahraničním korespondentem pro Morning Post na Balkáně, Rusku, and v Paříži. Roku 1908 se přestěhoval do Londýna.
Napsal čtyři sbírky krátkých povídek: Reginald (1904), Reginald v Rusku (1910), The Chronicles of Clovis (1912) a Beasts and Super-Beasts (1914). Jeho povídky mnohdy odráží zvyky a postoje edwardiánské společnosti, na kterou nahlížel satirickým pohledem jejího vlastního člena. Jde o umě vypilovaná dílka epigramatického charakteru. Často se zabývají původy krutosti a surovosti lidí a jejich rozuzlení bývá postaveno na překvapivém zvratu v samotném závěru.
Saki zemřel ještě poměrně mlád ve francouzských zákopech roku 1916.
 
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: haytom.us/showarticle + ld.johanesville.net/saki

'Životopis autora Saki - Munro Hector Hugh'
Dnes je 18.04.2024
Před 149 lety se narodil(a) Bernhardt Oskar Ernst
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno