Morais Fernando - Životopis

Fernando Gomes de Morais  je novinář, politik a spisovatel Brazílie. Jeho literární dílo se skládá z životopisů a příběhů.
Fernando Morais se narodil roku 1946 v Marianě v brazilském státě Minas Gerais. Od roku 1961 působí jako žurnalista, pracoval v redakcích novin Jornal da Tarde, Veja, Folha de S. Paulo a v TV Cultura.
Jeho práce byla oceněna prestižními cenami – třikrát získal Prêmio Esso a čtyřikrát Prêmio Abril. Po řadu let byl poslancem a zastával vládní funkce ve státě São Paulo. Jako spisovatel sklidil první úspěch knihou Ostrov (Ilha, 1975), čerpající inspiraci z návštěvy Kuby, poté se věnoval výhradně literatuře. Vynikl jako autor reportáží
a životopisů, z nichž nejznámější je Olga (1985), tragický příběh ženy, která měla z pověření Sovětů chránit předáka brazilských komunistů Luíse Carlose Prestese, a Nečistá srdce (Corações sujos, odměněno cenou Prêmio Jabuti za nejlepší dílo literatury faktu za rok 2000), líčící pomstu vykonanou po 2. světové válce na domnělých vlastizrádcích Japonska. Jeho knihy byly přeloženy v 19 zemích a podle knihy Olga byl natočen úspěšný film (2004, režie Jayme Monjardim).
Je členem politické rady týdeníku Brasil de Fato a Nejvyšší rady latinskoamerické televizní stanice Telesur, sídlící ve venezuelském Caracasu.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + bavmese.cz

'Životopis autora Morais Fernando'
Dnes je 24.04.2024
Den 88. výročí úmrtí Longen Emil Artur
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno