Baránková Vlasta - Životopis

Malířka, grafička a ilustrátorka.
Narodila se v Mokré u Brna (1943) V roce 1961 absolvovala SUPŠ v Brně. Zpočátku byla zaměstnána jako výtvarník ve vývoji hraček a drobných uměleckých předmětů, později v brněnském loutkovém divadle, nakonec jako grafička ve výtvarném oddělení Kulturního domu v Brně. V roce 1969 odchází do svobodného povolání, pohybuje se v oblasti grafického designu, výstavní grafiky, typografické úpravy knih a časopisů, ve větší míře se také věnuje volné tvorbě. Stává se členkou brněnské skupiny mladých umělců “7“, se kterou poprvé vystavuje svoji volnou tvorbu. Malbou se začíná vážně zabývat až v roce 1983.
V roce 1973 ilustruje svoji první knížku pro brněnské nakladatelství Blok, v průběhu dalších let pak spolupracuje s dalšími nakladatelstvími. Doposud ilustrovala více než 50 knižních titulů, z nichž asi čtvrtina byla vydána v zahraničí.
Svou tvorbu prezentovala na desítkách výstav u nás i v zahraničí a její práce jsou zastoupeny v mnoha galerijních i soukromých sbírkách.
Na přelomu let 1989/90 se stala jedním ze zakládajících členů sdružení výtvarných umělců a teoretiků TT KLUB Brno. Je členkou Klubu ilustrátorů dětské knihy v Praze. Má dva syny, žije a pracuje v Brně.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: gplusg.cz

'Životopis autora Baránková Vlasta'
Dnes je 18.04.2024
Před 39 lety se narodil(a) Townsend Jessica
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno