Šiktanc Karel - Životopis

 je přední český básník. Působil také jako novinář a překladatel.
Vystudoval učitelský ústav. Následné studium Vysoké školy pedagogické nedokončil, jelikož dal přednost žurnalistické praxi. Novinářskou práci začal v Mladé frontě. Jeho počátky byly velmi ovlivněny komunistickou ideologií. Od roku 1950 byl redaktorem Československého rozhlasu, kde pracoval až do roku 1960. Působil v časopise Květen, spoluredigoval Almanach Květen a Hlubší než smrt. V letech 1961–1971 byl šéfredaktorem nakladatelství Mladá fronta.
Za normalizace upadl v nemilost a musel opustit své zaměstnání. Publikoval v samizdatu a v cizině, vystřídal několik zaměstnání (např. údržbář dvorců na Štvanici). V roce 1989 obdržel cenu Jaroslava Seiferta (sbírka Srdce svého nejez) a v roce 2000 cenu Českého literárního fondu. Za sbírku Šarlat (1999) získal Státní cenu za literaturu. Společná kniha s Oldřichem Králem Tři nadání se stala knihou roku 1999 dle ankety Lidových novin. Sbírka Zimoviště získala cenu Magnesia Litera pro nejlepší básnickou knihu roku 2004.
Za sbírku Nesmír převzal Cenu Jaroslava Seiferta pro rok 2011. Šiktanc je prvním laureátem, jemuž byla tato prestižní literární cena udělena dvakrát. Poprvé ji za samizdatovou sbírku Srdce svého nejez získal v roce 1989.
Karel Šiktanc je mistrem přesmyček, sám se někdy ukrývá za nenápadnou šifru - Lenka Tršická.
Vytvořil: janajau
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Šiktanc Karel'
Dnes je 20.04.2024
Před 71 lety se narodil(a) Faulks Sebastian
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno