Pludek Alexej - Životopis

Alexej Pludek byl prozaik a dramatik.

Alexej Pludek se narodil v početné rodině prostějovského dělníka. V letech 1932 - 37 žila rodina v Jihlavě, kde otec dostal místo u tamější pošty. V Jihlavě Alexej Pludek začal studovat reálné gymnázium, ale v roce 1940 maturoval už opět v Prostějově na reálce.

Zbytek války prožil Alexej Pludek ve svém rodném městě zprvu jako zaměstnanec městského úřadu, pak jako totálně nasazený u firmy Wichterle a Kovářík.

Po osvobození byl Alexej Pludek rok knihovníkem a poté vystudoval vysokou školu politickou a sociální v Praze. Získal titul inženýr ekonomie.

Již během vysokoškolských studií pracoval Alexej Pludek v redakci Haló Nedělních novin a před nástupem na vojenskou službu v Mladé frontě. V letech 1953 - 56 byl televizním dramaturgem, dále redaktorem Státního nakladatelství dětské
knihy, šéfredaktorem beletrie v nakladatelství Práce
a redaktorem Literárního měsíčníku.

Od roku 1974 se Alexej Pludek začal zcela věnovat své literární tvorbě. Ve Svazu českých
spisovatelů vedl komisi pro nové autory a byl členem redakční rady Kmene. V roce 1978 byl jmenován zasloužilým umělcem.

Po roce 1989 se Alexej Pludek angažoval v organizacích s nacionalistickými až xenofobickými tendencemi. V roce 1992 byl poslancem Sněmovny lidu za komunistickou koalici Levý blok. V roce 1996 kandidoval do Senátu za Komunistickou stranu Československou.
'Životopis autora Pludek Alexej'
Dnes je 19.03.2024
Před 95 lety se narodil(a) Burian Jan
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno