Luskač Rudolf - Životopis

Luskač Rudolf (*21. prosince 1899 Rájec nad Svitavou /dnes Rájec-Jestřebí/, †26. června 1971 Praha), český prozaik, romanopisec a povídkář.
Narodil se v Rájci v domě č. 183 jako syn Rudolfa Luskače, úředníka v lihovaře v sousedním Jestřebí, a Marie roz. Rakovčíkové. V rodišti vychodil obecnou školu a r. 1909 se s rodiči a bratrem Walterem (*6. 6. 1901) přestěhoval do Prahy, kde navštěvoval gymnázium, následovalo studium lesnické akademie v Zákupech. Po studiích začínal jako praktikant ve Vyhlídce u Klenčí pod Čerchovem, načež r. 1921 odešel do Německa, od r. 1927 působil jako lesní inženýr v SSSR, především v Leningradu, zabýval se mj. novými technologiemi a mechanizací lesní těžby i práce se dřevem. V souvislosti se svou profesí procestoval střední Asii, dálný východ, černomořskou oblast, Kavkaz, Turkmenistán, Kazachstán, Ukrajinu nebo např. sibiřskou tajgu a Karélii, kde všude čerpal náměty pro svá literární díla. Po okupaci ČSR r. 1939 byl na něj vydán zatykač, což mu znemožnilo návrat do vlasti, během války tedy setrval v SSSR, kde vstoupil do I. československého armádního sboru pod velením gen. Ludvíka Svobody (1895-1979), s nímž se r. 1945 vrátil do Československa jako velitel autokolony, přičemž i po válce zůstával ve svazku s armádou. V souvislosti s politickými procesy 50. let byl devět měsíců vězněn, poté, co se obvinění ukázala jako falešná, byl propuštěn a plně rehabilitován. Posléze se vrátil ke svému oboru - působil na ministerstvu lesů a nakonec jako tlumočník při RVHP, kde využíval bravurní znalost ruštiny a němčiny. V 60. letech se stáhl do ústraní svého bytu na Malé Straně a věnoval se literární činnosti, několikrát navštívil i rodiště.
Luskačova tvorba, věnovaná mládeži i dospělým a ve své době velmi populární, odráží jeho vřelý vztah k přírodě a zvířatům, je soustředěna téměř výhradně na lesní prostředí a život lidí s ním pevně spjatých. Jeho povídky i romány vynikají realistickou a přitom poetickou kresbou prostředí, popisy krásné, nezasažené přírody, přímočarostí příběhů i postav, smyslem pro dobrodružství či detektivní zápletky. Nejednou do děl vložil své vlastní, subjektivní pocity, zážitky a zkušenosti, přičemž děj v řadě případů zasadil do ryzí přírody Karélie, kterou si zamiloval. Prvotiny vydával časopisecky od 30. let především v Německu a SSSR, díky čemuž patřil k našim autorům známým i za hranicemi. Českým čtenářům se představil až r. 1948 povídkovou knihou Zelený ráj a r. 1953 cestopisně laděnou prózou Revír bez hranic, která si získala velkou oblibu a dočkala se řady vydání. Z dalších děl: Lovci veliké země (1954), Odkaz lovce tajgy (1956), Závoj zeleného ticha (1960), Hlas pralesa (1962), Bílá straka (1964), Dračí zub (1966) aj.
Za svého života patřil Rudolf Luskač k našim nejoblíbenějším a nejčtenějším autorům přírodní, cestopisné a dobrodružné prózy, s níž se zařadil po bok takových spisovatelů, jako byli Jaromír Tomeček (1906-1997) či František Fric (1911-1975).
Vytvořil: ota61
Zdroj: Wikipedie, otevřená encyklopedie

'Životopis autora Luskač Rudolf'
Dnes je 29.03.2024
Před 81 lety se narodil(a) Idle Eric
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno