Kirkegaard Ole Lund - Životopis

Ole Lund Kirkegaard (1940-1979) se narodil v městě Århus, vyrostl ve Skanderborgu. Šest let pracoval jako námořník a příležitostný učitel, než se rozhodl naplno se věnovat učitelské dráze. Jeho prvním působištěm byla škola u Hobro, kde byl mezi jeho studenty i filmař Niels Arden Oplev, jenž v jednom svém filmu použil vzpomínky na svého učitele.

Ole Lund Kirkegaard debutoval povídkou o dracích, kterou napsal do soutěže novin Politiken v roce 1966. Zvítězil a byl vyzván, aby psal dále. Jeho první román pro děti vyšel následujícího roku a byl okažitě úspěšný.

Mnoho ze svých příběhů předčítal svým žákům, některé i namluvil na kazety. V roce 1973 se rozhodl věnovat se psaní na plný úvazek. Přestože byl úspěšný, chyběl mu kontakt se studenty, proto alespoň jezdil po Dánsku a přednášel.

Bohužel měl problémy s alkoholem, které se mu nedařilo řešit. Jednoho dne se po přednášce vracel z hospody, kde příliš pil; na cestě domů se mu udělalo špatně; upadl do sněhu a umrzl. Jeho bývalá manželka (s níž měl dvě dcery a s níž se rozvedl tři měsíce před smrtí) odmítla řeči, že se jednalo o sebevraždu

Jeho knihy byly odměněny mnoha cenami, zfilmovány a uvedeny jako muzikál, a jsou považovány za klasické.
Vytvořil: Jacob
Upravil: elfos
Zdroj: dánská wikipedie

'Životopis autora Kirkegaard Ole Lund'
Dnes je 25.04.2024
Před 70 lety se narodil(a) Burgess Melvin
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno