Procházková Petra - Životopis

Po vystudování gymnázia absolvovala fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Pracovala v časopise Květy. Od roku 1989 pracovala v Lidových novinách jako reportérka domácí rubriky, v roce 1992 byla vyslána do Ruska. Zde pracovala jako zahraniční korespondentka. Pracovala jako válečná zpravodajka, její první reportáže pocházely z Abcházie.

V roce 1994 spolu s Jaromírem Štětinou založili soukromou novinářskou agenturu Epicentrum. Začala pracovat s kamerou a natočila různé reportáže. Přispívala do Lidových novin, slovenských SME, týdeníku Týden a dalších časopisů. Podávala zprávy a svědectví o konfliktech v Osetii, Abcházii, Gruzii, Tádžikistánu, Náhorním Karabachu, Afgánistánu, ale i uprchlických táborů a vypálených kurdských vesnicích v Kurdistánu. Dokázala se dostat i mezi gerilové bojovníky na Východním Timoru. Několik let se zajímala o problematiku Čečenska. V roce 1994 se osobně účastnila bombardování. V době diverzní akce Šamila Basajeva se s několika novináři nabídla jako rukojmí místo pacientů nemocnice.

V roce 2000 přerušila zpravodajskou práci a po dobu jednoho roku se intenzivně věnovala nezávislé, humanitární práci v Grozném. Zde založila dětský domov pro 50 válečných sirotků, o které se stále stará. V témže roce ji ruské úřady označily PERSONA NON GRATA a musela Rusko opustit.

V roce 2001 a 2002 byla zpravodajkou a korespondentkou v Afgánistánu.

Spolu s Janou Hradilkovou založila v roce 2001 občanské sdružení Berkat (čečensky „štěstí“), které pomáhá dětem, ženám a dalším v Čečensku, Afgánistánu i uprchlíkům v České republice. [1] Nyní je Petra Procházková vdaná za Zafara Paikara z Afgánistánu a má syna.
[editovat]
Získala několik ocenění
2000 od prezidenta České republiky medaili Za zásluhy
1997 Novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky
2001 Cena primátora Plzně za lidská práva
1999 Cena Křepelek
cena Gratias Agit za šíření dobrého jména ČR v zahraničí
Vytvořil: Jacob
Upravil: quetzal
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Procházková Petra'
Dnes je 19.03.2024
Před 254 lety se narodil(a) Hněvkovský Šebestián
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno