Zandl Patrick - Životopis

Patrick Zandl (* 26. srpen 1974 Mnichov, Německo) je český internetový podnikatel, novinář a zakladatel zpravodajského serveru Mobil. cz. V diskusích používá přezdívku Tangero.
Za studií religionistiky se při cestách do zahraničí seznámil s technologií GSM, která v první polovině devadesátých let začínala nastupovat i v ČR. Na svých stránkách o náboženských tématech začal psát také o telekomunikačních technologiích a na konci roku 1996 se spolu s Filipem Streiblem a Petrem Mitošinkou rozhodli založit zpravodajský server Mobil. cz, aby zájemci o tyto technologie nemuseli hledat obsah na mnoha roztroušených stránkách. Mobil. cz byl spuštěn 1. ledna 1997. Téhož roku Zandl opustil firmu Medea (pozdější M. I. A. ), kde pracoval jako analytik informačních zdrojů, a ujal se plně postu šéfredaktora Mobil. cz. V lednu 2001 prodal Mobil. cz i s přidruženými servery Technet (technické zpravodajství, převážně o počítačích) a BonusWeb (zaměřený na počítačové hry) vydavatelství MaFra, které jej později začleňuje do svého portálu iDNES. Zandl firmu opustil v lednu 2003.
Na konci listopadu 1998 stál spolu s Ondřejem Neffem a Ivem Lukačovičem u zrodu protestní akce Internet proti monopolu (známé též jako Bojkot) proti zdražení vytáčeného přístupu k Internetu následně ze strany tehdejšího SPT Telecomu. Díky velké mediální odezvě a demonstraci dvou tisíc lidí před sídlem společnosti přistoupil monopolní operátor na jednání, jehož výsledkem byl tarif Internet 99 a později i jeho modernizace Internet 2000.
V současnosti se věnuje převážně bezdrátovým sítím (WiFi a jiné) a telekomunikacím vůbec – provozuje oborový weblog Marigold, založil také dvě další internetové firmy: Cinetik, zabývající se půjčováním DVD po Internetu, a Pipeline (poskytuje transport SMS zpráv mezi Internetem a sítěmi mobilních telefonů). Na Internetu na pokračování zveřejňoval svou sci-fi povídku Flotila Země; ta později vyšla v knižní podobě (nejprve jako příloha časopisu Pevnost). Stojí také za internetovým portálem Chronomag. cz.
V průběhu roku 2006 začal pracovat na projektu internetové televize Stream. cz.
V listopadu 2008 se stal novým šéfredaktorem internetového časopisu Lupa. cz.
Vytvořil: Jacob
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Zandl Patrick'
Dnes je 19.03.2024
Den 16. výročí úmrtí Clarke Arthur C.
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno