Bosák Jaromír - Životopis

 mládí strávil ve Františkových Lázních. V roce 1992 absolvoval FSV UK. Už v roce 1990 pracoval pro televizi ARD, v témže roce začal spolupracovat s redakcí zpravodajství ČT. V roce 1995 se stal členem redakce sportu ČT, od roku 2000 je jejím šéfredaktorem. Jeho specializací se stal fotbal, v poslední době také golf. Kromě toho byl moderátorem ranního vysílání, Studia 6, Dobrého rána, uváděl pořad Největší Čech.
Jaromír Bosák komentoval fotbalová mistrovství světa v letech 1994, 2002 a 2006, mistrovství Evropy 1996 a 2000 a pravidelně komentuje Ligu mistrů, mezistátní zápasy a přenosy z naší fotbalové ligy. Za vrcholy své práce považuje ME v kopané 2000 (poprvé komentoval finálový zápas), LOH Sydney 2000 (komentoval ze studia), MS 2002 a 2006, finále Ligy mistrů 2002 a 2003. Jeho osobním rekordem jsou devatenáctihodinové „šichty“ během LOH 2000, střídané fotbalovými zápasy Ligy mistrů. Jeho profesním vzorem je Marek Eben a profesním cílem odvádět kvalitní práci, aby se za ni nemusel stydět.

Jaromír Bosák hraje aktivně fotbal, golf, dříve i basket a badminton. Za svůj osobní největší sportovní úspěch považuje tři turnajová vítězství v golfu. A taky to, že po třiceti letech fotbalu ještě chodí. Ze sportovců si nejvíc váží Jana Železného. Jeho největším sportovním zážitkem je vítězství amerických hokejistů na ZOH 1980 ve finále s CCCP a Nagano 2000.

Nejoblíbenějšími televizními pořady Jaromíra Bosáka jsou Twin Peaks a Ebenovo talk show Na Plovárně. Je ženatý a napsal knihy Francouzský deník, Bruselský deník, Asijský deník (Jak jsem potkal šampióny) a Zlaté nebe nad Berlínem aneb Německý deník.
Patří mezi nejoblíbenější sportovní komentátory v ČR, proslavil se především neotřelými bonmoty a hláškami, které používá při komentování fotbalových zápasů.
Hlášky jako "Jéžiši, to byl pane zákrok, ten bych nepřál ani nejlepšímu příteli mé ženy! " nebo "Tak to bylo o prsa korejský ženy. " zlidověly a s nimi i řada dalších.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: tiscali.cz

'Životopis autora Bosák Jaromír'
Dnes je 29.03.2024
Den 27. výročí úmrtí Liška Eugen
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno