Nálevka Vladimír - Životopis

Prof. PhDr. Vladimír Nálevka, CSc. , český historik působící na Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (vedoucí Semináře nejnovějších dějin). Vladimír Nálevka proslul zejména mimořádnou oblibou u studentů a tím, že nebyl poplatný komunistickému režimu. Vystudoval Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, potom na ní přednášel. Za normalizace musel z fakulty odejít.
Po roce 1989 působil na Ústavu světových dějin Filosofické fakulty i na Fakultě sociálních věd. Mezi studenty patřil k oblíbeným pedagogům.
"Měl zcela unikátní, na svoji dobu jedinečný vztah ke studentům. Byl to právě on, kdo nám s vědomím veškerého rizika půjčoval samizdatovou literaturu, mluvil s námi otevřeně o věcech, o kterých se na univerzitě tehdy nemluvilo, " vzpomínal v ČT jeho spolupracovník Martin Kovář.
Nálevka se zabýval zejména moderními dějinami a Latinskou Amerikou. Je například autorem publikací Československo a Latinská Amerika v letech druhé světové války (vydáno 1973) nebo Karibská krize (2001). Jeho komentářů často využívala Česká televize i Český rozhlas.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + idnes.cz

'Životopis autora Nálevka Vladimír'
Dnes je 19.04.2024
Den 96. výročí úmrtí Klíma Ladislav
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno