Fischer Josef Ludvík - Životopis

Profesor Josef Ludvík Fischer (1894–1973) patřil k nejvýznamnějším českým filosofům dvacátého století. Záběr jeho odborného zájmu byl nesmírně široký: od studií o německé filosofii devatenáctého století přes filosofii antickou, sociologii, až k studiím pedagogickým. Nebyl ovšem zdaleka jen historikem filosofie, ale též skutečně původním myslitelem, jehož skladebná filosofie patří k nejoriginálnějším přínosům českého myšlení moderní evropské kultuře. Celý život se zabýval též otázkami společenskými a politickými, jak o tom svědčí jeho dvoudílná Krize demokracie (1933) či Glosy k české otázce (1970).   Listy o druhých a o sobě jsou knihou jeho pamětí, zachycující léta 1894–1938. Jde o jedno ze základních děl české memoárové literatury. Profesor Fischer jej psal v padesátých letech, v době, kdy nemohl pracovat ve svém oboru, ani publikovat.  
Jako filozof a sociolog se intenzívně zabýval problematikou české i evropské kultury a svými eseji, kritikami a publicistikou působil i na vývoj české literatury. Věnoval se významným spisovatelům, například vydal korespondenci J. Dobrovského, psal o T. G. Masarykovi a F. X. Šaldovi při úvahách o tzv. české otázce. V literárních kritikách sledoval vývoj poválečných básnických směrů, proletářského umění, poetismu aj. V oblasti jeho zájmů bylo i divadlo. J. L. Fischer byl vynikajícím stylistou a jeho eseje mnohdy mají básnický charakter. Byl i výborným řečníkem.

Německou okupaci přečkal Josef Ludvík Fischer v ilegalitě v Holandsku. Po válce působil jako profesor na brněnské filozofické fakultě a v roce 1946 se jako profesor a první rektor podílel v Olomouci na obnovení tamní univerzity. V roce 1956 se vrátil na univerzitu do Brna a v roce 1960 byl penzionován. V roce 1967 se vrátil k vědecké práci na Karlově univerzitě, v roce 1968 přednášel na univerzitě v Olomouci a od roku 1970 byl v důchodu.
Otec dvou současných básnířek Violy a Sylvy Fischerových.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau, ota61
Zdroj: Kosmas + www.spisovatele.cz + Spisovatelé deseti století

'Životopis autora Fischer Josef Ludvík'
Dnes je 20.04.2024
Den 71. výročí úmrtí Honzl Jindřich
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno