Depardieu Gérard - Životopis

 Herec, režisér, producent
Gérard se narodil jako třetí ze šesti dětí chudému kovodělníkovi. Jako dítě měl problémové mládi, školu opustil již ve dvanácti letech. Na kontě měl drobné provinění proti zákonu a proto utekl z domova. Jako náhodou narazil na přítele, který studoval herectví na Theatre Nationale Populaire (TNP) v Pařiži. Spojil se s ním a začal také studovat herectví. Od té doby si hraní zamiloval. V průběhu několika let se objevil ve více než patnácti divadelních hrách.

Gérard uskutečnil svůj filmový debut ve filmu "Le beatnik et le minet" (1965) od té doby si na své konto připsal desítky zajímavých rolí. Za své role získal řadu prestižních ocenění včetně herecké ceny Gérarda Philipa (1973), je dvojnásobným laureátem Césara za drama Francoise Truffauta Poslední metro "Le Dernier métro" (1981) a adaptaci Rostandovy hry Jeana-Pierrea Rappenaua "Cyrano de Bergerac" (1990), devětkrát byl na ni nominován za známé filmy Policie (1986), Pod sluncem Satanovým "Sous le soleil de Satan" (1988) a Camille Claudelová "Camille Claudel" (1989).

Jeho nejvýznamnější celosvětový průlom nastal rolí v americkém filmu Zelená Karta "Green Card“ (1990), za roli francouzského emigranta Georgese Faureho získal ocenění Zlatý Glóbus. Faure potřebuje zelenou kartu (povolení k práci a pobytu), newyorská vegetariánka Bronte touží po obrovském střešním bytě se skleníkem. Řešení je prosté - Georgovi by k dosažení cíle stačila domorodá manželka, Bronte jakýkoliv manžel - majitel domu totiž pronajme byt jen manželskému páru.
Od té doby se objevil v mnoha významných filmech jako Cyrano de Bergerac, který mu vynesl cenu za herecký výkon na MFF v Cannes 1990, nominaci na Oscara 1991 a cenu BAFTA 1992. Dalším významným snímkem je historickém drama 1492: Dobytí ráje "1492: Conquest of Paradise“ (1992), kde si Gérard zahrál námořníka Kryštofa Kolumba. Nejen za oceánem také uspěl remakem vlastní francouzské komedie Můj táta hrdina "My Father the Hero" (1994).

Mezi další ocenění Depardieuovy herecké práce patří i nominace na Evropskou filmovou cenu za film Muž se železnou maskou "The Man in the Iron Mask" (1998). V roce 2000 si zahrál po boku Whoopi Goldberg ve snímku 102 dalmatinů "102 Dalmatians". Mezi další role, do kterých Depardieu investuje svůj hvězdný kredit, patří dobromyslný silák z dvojice francouzských comicsových dobrodružství Asterix a Obelix "Astérix et Obélix contre César" (1999) a Asterix & Obelix: Mise Kleoptara "Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre" (2002). V roce 2004 se objevil jako policista Denis Klein, pracující pro BRB (Brigáda pro boj s organizovaným zločinem) ve snímku režiséra Oliviera Marchala, Válka policajtů.

Zatímco jako režisér se angažoval pouze jedinkrát (ve filmovém přepisu klasické komedie Tartuff, 1984), můžeme se s ním setkávat také jako s producentem.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: osobnosti.cz

'Životopis autora Depardieu Gérard'
Dnes je 28.03.2024
Den 16. výročí úmrtí Fischl Pavel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno