Sandová George - Životopis

vlastním jménem Amandine-Lucie-Aurore Dupinová,  byla francouzská spisovatelka.
G. Sandová pocházela ze šlechtického rodu, její otec byl císařský důstojník. Roku 1822, se vdala za barona M. Casimira Dudevant, se kterým měla dvě děti, Maurice a Solange. V roce 1835 ho i s dětmi opustila a roku 1836 se rozvedli. Brzy poté začala preferovat mužský styl oblékání (což zdůvodňovala ekonomickou situací). Tento způsob odívání neprosazovala nějak důsledně a při společenských příležitostech užívala dámské oblečení.
G. Sandová se také stala známá svým sexuálním životem, který se stal mezi velkou částí lidí známější než její dílo. Měla vztah s Alfredem de Musset, F. Listzem, Mériméem a především pak s F. Chopinem, se kterým se rozešla až krátce před jeho smrtí (1849). Známým se stal i její poměr s herečkou Marií Dorvalovou.
Určitou zajímavostí je, že patřila mezi kuřáky dýmky, což bylo u tehdejších žen poměrně netypické.
Ve svých románech se soustředila především na otázku společenského postavení žen a stává se tak bojovnicí za práva na jejich citový život. Dalším tématem, kterému se věnovala, je vesnický život, který popisuje idealizovaným způsobem. Její dílo mělo výrazný vliv na dílo řady dalších spisovatelů. Z českých autorů je vliv nejpatrnější na dílo Boženy Němcové a Karoliny Světlé.

Valentina, 1832 – autobiografický román
Indiana, 1832 – autobiografický román
Lélie, 1833 – autobiografický román
Rodové tajemství, 1836
Jana, 1844
Ďáblův močál – téma venkova
Mistři dudáci – téma venkova
František Nalezenec – téma venkova
Horác, 1841 – utopicko-socialistický román o dělnické mládeži
Mauprat, 1837
Consuelo, 1843
Le Meunier d\'Angibault, 1845

Dále napsala několik divadelních her, zajímavostí je, že napsala i několik studií o osobnostech české historie z období husitství (Jan Hus, Jan Žižka atp. ). Toto období českých dějin nechápe jako náboženský střet, ale jako střet sociální, což je pojetí, které odpovídá představám utopického socialismu. Napsala také několik politických a literárně kritických, nepříliš úspěšných děl. Mimo tato díla se zachovala i její korespondence.
Vytvořil: janajau
Zdroj: wikipedie

'Životopis autora Sandová George'
Dnes je 20.04.2024
Den 22. výročí úmrtí Brodský Vlastimil
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno