Nikl Petr - Životopis

Zlínský rodák, absolvent pražské AVU. Maluje, loutkaří, hraje, píše, zpívá.
 
Sám autor o sobě píše:
Vypadl jsem na svět v roce 1960, půl roku před tím, než se první kosmonaut Jurij Gagarin nechal vystřelit do vesmíru. Pořád se snažím být ve stavu beztíže tady na zemi, ale to jaksi nejde, Země vlídně přitahuje. Tak aspoň hodně skáču, představuji si bláznivé nesmysly a v duchu lítám. Loutky nadnáším a věci na rybářských vlascích promáchávám vzduchem. Když něco kreslím, většinou se to vznáší v prázdnotě. Když něco hraji, bývá to úlet... Ale večer vždycky rád uléhám s příjemnou tíží v záchech a jsem rád za tu přitažlivost...

český malíř, hudebník, fotograf a divadelník. Byl členem již zaniklé umělecké skupiny Tvrdohlaví. Pro jeho obrazy je typická decentní barevnost. Vystavoval masky, které se podobaly podivným zvířatům – sám v nich pak vystupoval. V roce 1995 mu byla udělena Cena Jindřicha Chalupeckého. Zpočátku se věnoval spíše malbě, grafice a kresbě.
Vydává autorské knihy pohádek – Pohádka o rybitince, O rybabě a mořské duši, Záhádky, Jělěňovití. Věnuje se výtvarným a divadelním performancím. Člen souboru Mehedada, spolupracuje s různými divadelními tělesy i s jednotlivci. Se skupinou Lakomé Barky vydal desky Nebojím se smrtihlava (2004) a Přesletec (2006). Účinkoval také na albu Rostliny! Rostliny! (2000) skupiny Sledě, živé sledě. Iniciátor a hlavní programátor šestitýdenní akce Hnízda her. Rád zpívá a tančí.
Za knihu Záhádky získal v roce 2008 ocenění Magnesia Litera v kategoriích „kniha roku“ a „kniha pro děti a mládež“.
Vytvořil: quetzal
Upravil: quetzal, janajau
Zdroj: kniha Záhádky, kniha Lingvistické pohádky + wikipedie

'Životopis autora Nikl Petr'
Dnes je 18.04.2024
Před 149 lety se narodil(a) Bernhardt Oskar Ernst
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno