Hájíček Jiří - Životopis

Jiří Hájíček se narodil v roce 1967 v Českých Budějovicích. Vystudoval gymnázium v Týně nad Vltavou a českobudějovickou fakultu Vysoké školy zemědělské. Žije a pracuje jako bankovní úředník v Českých Budějovicích. Je ženatý.  
Prozaický debut, sbírka povídek Snídaně na refýži, byla připravena k vydání v nakladatelství Český spisovatel v roce 1995, ale vyšla až v roce 1998 (Hynek). V roce 2001 vyšla v Hostu novela Zloději zelených koní.
Hájíčkovy prózy vzbudily pozornost také v zahraničí. V Budapešti vyšel překlad jeho novely o hledačích vltavínů Zloději zelených koní a připravuje se rovněž polské vydání. Druhý román Dobrodruzi hlavního proudu byl vydán roku 2002 (Host). Na povídkovou tvorbu navázal roku 2004 souborem dvanácti kratších próz Dřevěný nůž (Host). Tématem knihy Selský baroko (2005)  je období kolektivizace vesnice v 50. letech, v novele se autor  pokouší o historickou reflexi této doby.
Za knihu Selský baroko získal Jiří Hájíček cenu Magnesia Litera (2006) za nejlepší prózu.
V roce 2007 vydal v nakladatelství Host povídku s názvem Fotbalové deníky. Přestože se slovo fotbal objevuje v titulu knihy, tento sport v románu nehraje hlavní roli,  centrálním tématem jsou zejména rodinné vztahy.
Vytvořil: Zdenka
Upravil: janajau
Zdroj: nakladatelstvi.hostbrno.cz

'Životopis autora Hájíček Jiří'
Dnes je 16.04.2024
Před 97 lety se narodil(a) Kirschner Miloš
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno