Spiegelman Art - Životopis

je americký komiksový kreslíř, editor a spisovatel, známý jako autor komiksu Maus, za který obdržel Pulitzerovu cenu.
Spiegelman se narodil ve Stockholmu židovským uprchlíkům Vladkovi a Anje Spiegelmanovým, kteří přežili koncentrační tábory Osvětim a Dachau. Měl staršího bratra Richieu, kterého rodiče za druhé světové války poslali do ghetta Sosnowiec-Środula k tetě Toshe. Když nacisté začali ghetto deportovat, Tosha otrávila sebe, svou dceru Bibi, neteř Lonia i Richieho.
V roce 1950 se rodina odstěhovala do USA, kde dvanáctiletý Spiegelmann objevil komiksové příběhy a sám začal kreslit, nejprve kopíroval jiné komiksy, posléze si je i sám vymýšlel. Vyrůstal v Rego Parku v Queens v New Yorku a promoval na Vysoké škole umění a designu na Manhattanu.
V zimě roku 1968 se nervově zhroutil. Poté co byl propuštěný z nemocnice, spáchala jeho matka Anja sebevraždu, aniž by nechala dopis na rozloučenou. Spiegelman o této události napsal čtyřstránkový příběh nazvaný Zajatec na planetě peklo (angl. Prisoner on the Hell Planet).  
Už na střední začal studovat „cartooning", což ho už ve věku 16ti let dostalo k profesionálnímu kreslení. Jakkoliv si rodiče přáli, aby se stal zubařem, dostudoval v roce 1968 na Harpur Collere umění a filosofii a začal se hlásit k undegrandovému comicsu. V následujícím období přispíval pravidelně do různých plátků, jako třeba Real Pulp a Young Lust and Bizarre Sex, pod různými pseudonymy (Joe Cutrate, Skeeter Grant and Al Flooglebuckle). V roce 1975 zakládá spolu s Billem Griffithem časopis Arcade, který otiskoval věci takovým hvězdám undergroundového comicsu jako je Robert Crumb, S. Clay Wilson či Justin Green. Se svojí ženou Françoise Mouly v roce 1980 zakládá další časopis, Raw, který objevil novou generaci nadějných, nezávislých autorů. Obrovský vzestup kariéry samozřejmě Art zažívá až po vydání prvního dílu Maus (v letech 1980 - 1986) a když v roce 1991 vydal tolik očekávaný druhý díl, dostává o rok později Pullitzerovu cenu. Spiegelman nadále hodně pracuje v nezávislém comicsu, krom samotného kreslení se zaměřuje hlavně na editorskou práci. Po teroristických útocích 11. září 2001, které se ho přímo dotkly (bydlí v New Yorku, „za rohem" vedle Dvojčat), začal pracovat na nové grafické novele na toto téma.
Vytvořil: majka4
Upravil: janajau
Zdroj: wikipedie + daemon.cz

'Životopis autora Spiegelman Art'
Dnes je 24.04.2024
Před 81 lety se narodil(a) Morrell David
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno