Chamisso Adalbert von - Životopis

Louis Charles Adélaïde de Chamisso de Boncourt se narodil do šlechtické rodiny na zámku

Boncourt v oblasti Champagne. Jeho rodina

v roce 1790 zchudla a emigrovala do Německa, on sám se později živil jako prodavač a malíř květin. Pak se stal pážetem u královny Luisy a v roce 1801 se stal důstojníkem pruské armády. Když však měl bojovat proti své vlasti, z armády vystoupil a věnoval se studiu přírodních věd a literatuře. Léta 1815-1818 strávil na cestě kolem světa a svá přírodovědná pozorování pak vydal knižně. Nakonec se stal ředitelem botanické zahrady v Berlíně. Pokračoval však ve své literární práci a spolu s Gustavem Schwabem vydával Německý almanach Múz.
Jeho nejznámějším dílem je fantastická povídka PODIVUHODNÝ PŘÍBĚH PETRA SCHLEMIHLA, který vyšel v roce 1814. Chudý Petr se rozhodne prodat

Ďáblu svůj stín za bohatství, teprve až se ho lidé začnou stranit pro jeho odlišnost si Petr uvědomí svou chybu. Nejhůře na něj zapůsobí, když se s ním, kvůli ztátě stínu, rozejde jeho milovaná dívka. Petr může svůj stín získat zpět pouze výměnou za svoji duši. To však odmítne a rozhodne se zasvětit svůj život přírodním vědám a své objevy věnovat ve prospěch lidstvu. Dějový motiv ztráty stínu, jeho výměny za bohatství, lze chápat symbolicky asi tak, že stín je součástí lidského já, a když člověk zaprodá kus sebe sama, ostatní jím začínají opovrhovat.
Vytvořil: majka4

'Životopis autora Chamisso Adalbert von'
Dnes je 28.03.2024
Před 64 lety se narodil(a) Schmitt Eric-Emmanuel
Copyright © Knihovnicka.net | Created by puktom.cz
Šíření obsahu serveru Knihovnicka.net je bez písemného souhlasu autorů zakázáno